Turizem je panoga, ki jo je epidemija najbolj prizadela, in preteklo bo kar nekaj časa, da se bo vrnila na raven pred krizo, so v sporočilu za javnost opozorili v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Argos. "Še posebej ranljivo skupino v turizmu predstavljajo turistični vodniki, saj jih velika večina dela kot samostojni podjetniki in so odvisni od prihoda predvsem tujih turistov. Če teh ni, potem zelo preprosto ni zaslužka," so opozorili.

Tujih turistov letos ne bo prav dosti, zato se tudi turistični vodniki osredotočajo na domače. Foto: BoBo
Tujih turistov letos ne bo prav dosti, zato se tudi turistični vodniki osredotočajo na domače. Foto: BoBo

V Argosu so k razmeram pristopili tvorno in pripravili vodenja, namenjena domači javnosti. Prav tako so se pridružili oglaševalski akciji Moja Slovenija pod okriljem Slovenske turistične organizacije, v okviru katere različni deležniki slovenskega turističnega gospodarstva spodbujajo Slovenke in Slovence k preživljanju počitnic doma. "Meje se sicer počasi odpirajo, a kljub vsemu se pridružujemo mnenju, da bo letošnjo sezono domači gost v ospredju. In prav je tako," je poudarila predsednica Argosa Mateja Kregar Gliha. "Za nas je pomembno, da domači gostje spoznajo, da so naši kraji vredni ogleda. Številna udeležba domačinov na ogledih ob praznovanju dneva turističnih vodnikov nam je pokazala, da so Slovenci zelo zainteresirani," je še dodala.

Skupine na vodenjih za domačine bodo manjše, dogajanje pa bo potekalo večinoma na prostem, da bo lažje slediti higienskim navodilom. "Za vse tiste, ki so se v času epidemije še posebej trudili, da je bila naša stiska manjša, za vse zaposlene v turizmu in za vse brezposelne bodo vodenja brezplačna," je še dodala Kregar Gliha. Seznam vodenj Argos objavlja na spletnem omrežju Facebook.

Člani združenja so bili sicer dejavbni tudi v času epidemije. Med drugim so denimo na Youtubu redno objavljali prispevke v slovenskem in številnih tujih jezikih. Okrepili so tudi objave na društvenem profilu na Instagram . V prispevkih se osredotočajo na skrite zaklade in vsebine, ki jih obiskovalci do zdaj morda še niso vključili v svoje oglede. Prav tako želijo svoje partnerje seznaniti z novimi vsebinami, ki bi jih lahko vključili v svoje programe.

Povpraševanja za leto 2021 sramežljivo prihajajo, opažajo v Argosu. A dodajajo, da bo konkurenca huda in mednarodna, število obiskovalcev pa manjše.