Vodilni v pivovarni Paulaner Andreas Steinfatt je nekaj dni pred odprtjem Oktoberfesta poziral z največjim vrčkom za pivo na svetu. Izdelan je iz plastike, tehta dve toni, v višino meri sedem metrov in sprejme 42.000 litrov tekočine. Foto: EPA
Vodilni v pivovarni Paulaner Andreas Steinfatt je nekaj dni pred odprtjem Oktoberfesta poziral z največjim vrčkom za pivo na svetu. Izdelan je iz plastike, tehta dve toni, v višino meri sedem metrov in sprejme 42.000 litrov tekočine. Foto: EPA
Prizorišče Oktoberfesta je razdeljeno na posamezne šotore. Za vstop vanje se je treba zaradi velike gneče močno potruditi. Foto: EPA

Prav tako v milijonih bodo po pričakovanjih tudi to leto šteli litre piva, ki jih bodo do konca festivala, ki bo trajal do 3. oktobra, popili ljubitelji te pijače.

Več o Oktoberfestu preberite na uradni spletni strani festivala.

Ob lanski 200. obletnici festivala se je v Münchnu zbralo 6,4 milijona ljudi z vsega sveta in organizatorji jih letos ne pričakujejo dosti manj.

Glede na to, da število popitih litrov piva vsako leto v veliki meri ustreza številu obiskovalcev, si bodo gostinci najverjetneje tudi letos zadovoljno meli roke. Za liter osvežilne pijače bo sicer treba odšteti okoli 8,60 evra, kar je 40 centov več kot lani.

Theresienwiese, prizorišče na 31 hektarjih
Zgodovina Oktoberfesta se je začela leta 1810 s poroko takratnega bavarskega prestolonaslednika Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Ob tej priložnosti je v središču mesta potekalo veliko praznovanje.

Travnik, na katerem so ob koncu slavja priredili konjsko dirko, so v čast nevesti poimenovali Theresienwiese (Terezin travnik). Prizorišče Oktoberfesta - 31 hektarjev velika zelenica na zahodu mesta - še danes nosi to ime.

V 200-letni zgodovini je bil Oktoberfest 24-krat odpovedan, običajno zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni. Letos tako Bavarci vabijo na 178. festival piva. Na več sto stojnicah so obiskovalcem poleg piva na voljo tudi klobase in druge tradicionalne bavarske jedi ter raznovrstna zabava, za goste pa skrbi več tisoč natakarjev, kuharjev in drugih gostinskih delavcev.

Oktoberfest je že odprl župan bavarske prestolnice Christian Ude, ki je točno opoldne v lesen sod piva zabil pipo in z vrčkom piva nazdravil z bavarskim ministrskim predsednikom Horstom Seehoferjem. Na prizorišče se že od jutra zgrinjajo množice obiskovalcev. Že pred odprtjem so zato več šotorov zaradi prenatrpanosti zaprli za nove goste.