Kip bodo slavnostno razkrili v sredo. Foto: AP
Kip bodo slavnostno razkrili v sredo. Foto: AP
Primerjava višin posameznih kipov po svetu. Foto: Uradna stran Kipa enotnosti
Kip so gradili kar pet let. Foto: AP
Z razgledne ploščadi se bo odpiral veličasten razgled na reko Narmado. Foto: AP

Kip je tudi slabih 30 metrov višji od trenutnega rekorderja, Templja pomladnega Bude na Kitajskem, ki meri 153 metrov, in petkrat višji od Kipa Kristusa Odrešenika v Rio de Janeiru.

Kip, posvečen Sardarju Vallabhbhaiu Patelu, enemu ključnih akterjev indijske neodvisnosti, so gradili pet let in je stal pol milijarde evrov, stoji pa na rečnem otoku Sadhu na zahodu Indije. Slavnostno ga bo v sredo, na Patelov rojstni dan, odkril indijski premier Narendra Modi.

Za gradnjo Kipa enotnosti so porabili na milijone ton cementa in jekla, ki so jih prepeljali na otok, za gradnjo temeljev pa so uporabili reciklirano železo. Pri projektu je sodelovalo na tisoče delavcev in več sto inženirjev.

Razgledna ploščad na 152 metrih
Poleg centra za obiskovalce bo imel kip na višini 152 metrov še razgledno ploščad, ki bo lahko sprejela do 200 obiskovalcev hkrati. Nedaleč od kipa, za katerega si Indija obeta, da bo postala velika atrakcija, so zgradili še trizvezdični hotel s 128 sobami, restavracijo in konferenčno dvorano.

"Želim si, da bi ljudje z vsega sveta prihajali sem gledat kip – kot hodijo gledat v Ameriko Kip svobode ali v Pariz Eifflov stolp," je dejal Modi leta 2013 ob začetku gradnje. "Ta kip so dolgoletne sanje. In številni ljudje so dodali nove barve tem sanjam, dali so predloge in po veliko premlevanja se je zgodilo to."

Je pa ironično, da naj bi Patel (18751950) za svojega življenja dejal, da je proti postavljanju stavb in spomenikov, ki poveličujejo posameznike.

Ne zgolj še en spomenik
Na uradni strani Kipa enotnosti piše, da je njegov namen "opominjati vsakega posameznika na boj za neodvisnost naše velike države".

"Njegov cilj je navdihovati naše državljane, da si vcepijo v glavo Patelove vizionarne ideologije enotnosti, domoljubja, vključevalne rasti in dobrega vladanja. Ta spomenik ne bo zgolj nemi spomenik kot vsi ostali, ampak polnofunkcionalen, namenu služeč poklon, ki bo spodbudil družbeno-gospodarski razvoj. To bomo dosegli v obliki boljše povezljivosti, zdravstvene in izobraževalne infrastrukture, raziskovalnih centrov za razvoj kmetijstva in različnih drugih pobud."

Mešani odzivi
A mnogi so projekt kritizirali kot "absurdnega", "kičastega" in veliko potrato denarja, nekatere politične stranke pa so menile, da bi moral denar za kip iti raje za kaj bolj potrebnega, kot so varnost žensk, izobraževanje in kmetijski projekti.

Spet drugi pa menijo, da je projekt pomemben opomnik na indijsko preteklost, ko je Patel povezal in združil 565 polavtonomnih držav in kolonialnih provinc v združeno Indijo.

Patel je vodil indijski narodni kongres, ko je ta po drugi svetovni vojni dal pobudo za indijsko gibanje za neodvisnost. Z dovolj pritiska na Britance je bila listina o indijski neodvisnosti sprejeta leta 1947.