Pohodništvo je v Sloveniji vedno bolj priljubljeno. Foto: BoBo
Pohodništvo je v Sloveniji vedno bolj priljubljeno. Foto: BoBo

Geopark je od novembra 2015 del Unescove mreže geoparkov in se razprostira na 1.067 kvadratnih kilometrih površine na območju petih slovenskih in devetih avstrijskih občin, lansko leto pa si bodo poleg dobrega obiska zapomnili tudi po odobritvi dveh novih evropskih projektov, s katerima bodo dodatno razvijali ponudbo.

V letu 2018 je bila najbolje obiskana Peca, ki je pozimi priljubljen cilj smučarjev, v preostalih letnih časih pa pohodnikov in kolesarjev. Do novembra jo je obiskalo 112 tisoč obiskovalcev, od tega 12 tisoč kolesarjev in 30 tisoč pohodnikov, preostalo pa predstavljajo smučarji - za primerjavo - leto prej je bilo na Peci 80 tisoč obiskovalcev.

Po številu obiskovalcev sledijo Obirske kapniške jame v avstrijski občini Železna Kapla s približno 30.000 obiskovalci in Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece v Mežici z 20.000 obiskovalci. Na obeh turističnih točkah so tako lani našteli podobno število obiskovalcev kot v 2017.

V geoparku ugotavljajo, da pohodništvo postaja vedno bolj priljubljeno, zato želijo tovrstno ponudbo razvijati tudi v prihodnosti - med drugim v smeri čezmejnih pohodov, ki bodo na voljo v vseh letnih časih. Tako so denimo letos že izvedli nekaj vodenih zimskih ogledov s snežnimi krpljami.

Z oblikovano mrežo obstoječih izletniških točk in daljinsko pohodno potjo okoli geoparka želijo podaljšati bivanje obiskovalcev ter s tem povečati število prenočitev.