Vlak bo vozil do Reke. Foto: EPA
Vlak bo vozil do Reke. Foto: EPA

Zadnji majski konec tedna se je občutno povečalo tudi število turistov, ki so nastanitev plačali, ne le tistih, ki so prišli v svoje počitniške hiše in stanovanja na hrvaški obali.

Po podatkih elektronskega sistema evidence gostov e-visitor je bilo prejšnji konec tedna na Hrvaškem 42.000 turistov, med njimi 26.000 iz drugih držav. Za nastanitev jih je plačalo 26.500.

V soboto je prišlo približno 10.000 gostov v zasebne namestitve in kampe ter približno 4000 turistov v hotele. Med njimi prevladujejo Slovenci, izpostavlja Večernji list.

Čakanje na odločitev čeških oblasti. Foto: EPA
Čakanje na odločitev čeških oblasti. Foto: EPA

Do Reke z vlakom, najprej z avtobusi

Časnik navaja ocene hrvaške turistične skupnosti, da bo turistični promet junija, julija in avgusta veliko boljši, kot so pričakovali na vrhuncu krize, ki jo je povzročil novi koronavirus.

Veliko turistov si obetajo od vzpostavitve sezonske železniške povezave med Prago in Reko, ki bo v glavni turistični sezoni tekla tudi skozi Ljubljano. Na Hrvaškem so tako pozdravili napovedi o množičnem prihodu turistov iz Češke. Poleg osebnih avtomobilov in avtobusov naj bi prihajali tudi z vlaki, ki bodo vozili na novi železniški povezavi med Prago in Reko, ki bo tekla skozi Slovaško, Avstrijo in Slovenijo.

Napoved sezonske železniške povezave, ki bo med 30. junijem in sredino septembra najmanj trikrat tedensko vzpostavljena med Prago in Reko, je predstavil tiskovni predstavnik češke železniške družbe Regiojet Aleš Ondruj. Po prihodu na Reko naj bi turiste peljali do njihovih namestitev z avtobusi, ki jih bo prav tako zagotovil češki prevoznik, je Ondrujovo izjavo za češke medije danes povzel Jutarnji list.

Medtem pričakujejo odločitev čeških oblasti, da bodo češkim državljanom brez strogih epidemioloških omejitev dovolili potovanja na Hrvaško in v Slovenijo. Za zdaj lahko za 48 ur potujejo v Avstrijo, Madžarsko in Slovaško, ne da bi potem morali v samoizolacijo.