Pogled na le delček Salomonovih otokov. Skupaj državo sestavlja skoraj tisoč večjih in manjših otokov. Foto: EPA
Pogled na le delček Salomonovih otokov. Skupaj državo sestavlja skoraj tisoč večjih in manjših otokov. Foto: EPA
Islandija
Znameniti islandski gejzirji v bližini Reykjavika. Foto: BoBo
Carigrad
V Carigradu je veliko impresivnih mošej z minareti, a Turčija skriva še mnogo več. Foto: BoBo
Dominikanska republika
Turistično letovišče na obrobju mesta Santo Domingo v Dominikanski republiki. Foto: BoBo
Lemurji
Lemurji so zaščitni znak Madagaskarja. Foto: EPA

Salomonovi otoki - Pojdite, preden se zbudi še preostali svet
Mnogi tihomorski otoki so v zadnjih letih izgubili pristnost in žlahtno posebnost, a to se k sreči še ni zgodilo Salomonovim otokom, ki se presenetljivo še naprej izogibajo turističnim radarjem. Obiskovalec lahko zato še vedno uživa v podeželskih letoviščih, spanju v domačih vilah in odličnih možnostih za potapljanje.

Tu so še vidni ostanki hudih bojev med drugo svetovno vojno, na kar spominjajo mnoga imena krajev. Obstaja tudi Kennedyjev otok, na katerega je nekdanji ameriški predsednik John F. Kennedy priplaval, ko je njegov čoln zadel japonski rušilec. Za ogled ruševin ameriškega vojaškega letala in japonske tovorne ladje pa si nadenite dihalno masko in raziskujte podvodni svet - voda je tako topla, da potapljaška obleka ni potrebna. "Sem pristni Salomonec. Ko temperatura pade pod 30 stopinj Celzija, se začnem tresti," je znani stavek domačinov.

Že pogled na prestolnico Honiaro takoj da vedeti, da Salomonovih otokov ni preplavil množični turizem, saj je že z letala videti neokrnjen gozd in visoke gore. Otoki zato ponujajo tudi raziskovanje džungle, plezanje na ognjenik, vožnjo s kajakom po oceanu in seveda deskanje. Odlična izbira je tudi spoznavanje ptičev in opazovanje domačinov pri ustvarjanju rokodelskih izdelkov.

Otoki se v preteklosti v turistične vodnike niso prebili zaradi redkih letalskih povezav, slabih cest, krvave vojne in redkih oblik malarije, a danes so mnogi našteti dejavniki že izginili. Ker je otokov skoraj tisoč, "raztreseni" pa so v premeru tisoč kilometrov, je zabavno že samo potovanje do njih.

Islandija: Prehitite množice
Islandija je dežela nenavadnih pojavov - ognjeniki bruhajo pepel, na zimskem nebu pleše fluorescentna svetloba, med fjordi pa naj bi prežali škratje. Mnogi obiskovalci se že na prvi pogled zaljubijo v ta majhen otok, pa naj bo to zaradi čudovite narave, okusnega jagenjčka na krožniku ali iskrene gostoljubnosti.

Finančna kriza, ki je povsem razvrednotila domačo valuto - krono -, je potovanje na Islandijo neposredno po zlomu pocenila, a zdaj cene znova rastejo. Islandija seveda ni nikakršna turistična skrivnost, a če jo boste obiskali v prihodnjem letu, se boste še izognili turističnemu navalu.

Praktično nujno se je podati na "krožno pot", ki poteka v nasprotni smeri urnega kazalca in vas popelje od ognjenikov na jugu do ribiških vasic in kolonij nork na vzhodu. Na severovzhodu sledijo močvirnate poljane, naprej pa skrivnostno jezero in slapovi. Nato se obrnite znova proti prestolnici in se vmes na polotoku Snaefellsnes ustavite še na meglenih klifih.

Turčija: Novi pogledi, novi kraji
Verjetno ste mnogi že obiskali Turčijo, ampak Carigrad in obalna letovišča niso vse, kar ponuja država. Zaradi novih povezav nizkocenovnih prevoznikov in odličnih avtobusnih linij so tudi drugi deli postali ne le lažje dostopni, tudi nič manj zanimivi niso. Odlična izbira je pokrajina Kapadokija z vulkanskim apnencem, razjedenim od vetrne erozije, ki je ravno prav oblegana.

V Carigradu lahko brbončice razvajate s preizkušanjem mnogih različnih kuhinj, vse bolj priljubljene postajajo tiste iz vzhodnoazijskih in arabskih držav. Junija prihodnje leto pa bo Turčija gostila tudi Sredozemske igre.

Le vožnjo s trajektom stran, čez ožino Bospor, čaka zanimiv, a zaspan otok Princes. Obvezno si oglejte carigrajsko tržnico, nato pa se udeležite enega izmed mnogih kuharskih tečajev o turški kuhinji. V osrednji pokrajini Anatoliji pa se lahko predate preteklosti.

Dominikanska republika: Popolne počitnice
Dominikanska republika je kot še neodkrita glasbena skupina, ki ji lahko prisluhnete v majhnem klubu, preden zakoraka na velika prizorišča. To se bo počasi zgodilo s to državo, saj se zaslužki od turizma vse bolj zvišujejo. V prvem četrtletju letošnjega leta so imeli že 8,4 odstotka več turistov kot četrtletje pred tem.

V državi je osem mednarodnih letališč, na katerih se ustavlja vse več letalskih družb, mnoge ladje pa se med križarjenjem po Karibih zasidrajo na njeni obali. Tudi zato hoteli in nova letališča doživljajo velik razmah, gradi pa se tudi veliko novih cestnih povezav. Država je imela tudi srečo, saj jo je po katastrofalnem potresu, ki je leta 2010 z zemljo zravnal velik del sosednjega Haitija, odnesla skoraj brez poškodb.

In zakaj bo ta država nova potovalna uspešnica? Ponuja udobno razvajanje na plaži s koktajli, narejenimi iz domačega ruma, opazovanje kitov, plesne tečaje salse in merengueja, spopadanje z brzicami na edini karibski reki, primerni za rafting, in 400 kilometrov peščene obale. Vreme je vse leto prijetno toplo, v primerjavi z nekaterimi drugimi tropskimi "raji" pa država ostaja tudi cenovno relativno dostopna.

Za rekreacijo poskrbi osvajanje kar 27 slapov v Damajagui - po katerih se nato ob vriskanju lahko spustite in se osvežite v vodi. Seveda ob tej pustolovščini dobite čelado in reševalni plašč.

Madagaskar: Svet divjih čudes
Po letih politične nestabilnosti je Madagaskar stopil na pot okrevanja, predsedniške volitve pa obetajo tudi korak k večji demokratičnosti. Če je Madagaskar, četrti največji otok na svetu, na vašem spisku želja, je zdaj najprimernejši čas. Navdušeni boste nad tamkajšnjo favno in pokrajino, saj je za mnoge to sanjski otok za opazovanje divjih živali in ekoturizem. Več kot 80 odstotkov živali je dom našlo le na tem otoku, med njimi je kar 50 vrst lemurjev. Večini izmed njih se je mogoče približati, v rezervatih pa zatrjujejo, da zanje odlično skrbijo.

Podobno navdušuje tudi pokrajina - visoke planote se izmenjavajo z deževnim gozdom, nasadi mangrov, ognjeniškimi kraterji, neposeljenimi otočki, neokrnjenimi koralnimi grebeni in osupljivimi gorami. Celoten otok je ena sama velika naravna atrakcija, kot je na primer Avenue du Baobab, nasad baobabov, starih več kot tisoč let.

Več dni lahko pohajate v ogromnem nacionalnem parku Parc National de l'Isalo, saj je igra narave tu neverjetna.