Letalski promet je med najbolj prizadetimi sektorji. Foto: BoBo
Letalski promet je med najbolj prizadetimi sektorji. Foto: BoBo

Več letalskih prevoznikov se je odločilo za začasno prekinitev vseh povezav s severno ali celotno Italijo, poročajo tuje agencije.

Med prvimi je letalske povezave z Italijo prekinila letalska družba British Airways, vendar za zdaj le za danes, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. V družbi podrobnejših informacij trenutno ne dajejo.

Ukrepi za pomoč letalstvu

Evropska komisija bo v kratkem ukrepala v pomoč letalstvu pri spopadanju z negativnimi posledicami novega koronavirusa. Predlagala bo zakonodajo, ki bo letalskim družbam olajšala ohranitev slotov, tudi če ne letijo, je danes v Bruslju napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Omenjeni ukrep je po njenih besedah začasen, razbremenil bo tako industrijo, zlasti majhne letalske družbe, kot okolje, saj se bo tako mogoče izogniti skoraj praznim poletom, za kar se letalske družbe odločajo, da ne bi izgubile slotov.

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair v Italijo in iz nje ne bo letel od petka do začetka aprila, že opolnoči pa bo v Italiji opustil notranje polete. Prekinjeni bodo najmanj do 8. aprila. Kot so pojasnili, je glavni razlog ponedeljkova razglasitev karantene za celotno državo.

Družba Austrian Airlines in nizkocenovnik Easyjet sta sporočila, da začasno ne bosta letela v severno Italijo, polete v druge dele te države pa bosta omejila.

Tudi letalska družba Air France bo prekinila stike z Italijo - sklep bo začel veljati 14. marca, trajal pa bo do 3. aprila.

Španska vlada se je medtem odločila za začasno popolno prepoved prihodov letal iz Italije. Ukrep bo začel veljati opolnoči in bo v veljavi do 25. marca. Izjemi veljata za vladna letala in letala z medicinsko ali humanitarno pomočjo.

Večina letalskih prevoznikov je polete v Italijo in drugam že pred tem omejila, nove odpovedi pa se še vrstijo. Med najnovejšimi je odpoved okoli 3000 poletov norveškega nizkocenovnega prevoznika Norwegian Air Shuttle. Kot so pojasnili, se odpovedi nanašajo na polete med marcem in junijem ter pomenijo 15-odstotno zmanjšanje njihovih prevozov.

Tudi večje ameriške letalske družbe so sporočile, da bodo odpovedale dodatne polete in zmanjšale porabo, da bi se spopadle z vse hujšimi gospodarskimi posledicami novega koronavirusa.

Tudi na Brniku odpovedi poletov
Tudi na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika zaradi novega koronavirusa do konca meseca velja prepoved pristajanja letal z ogroženih območij, a kot poudarjajo v Fraportu Slovenija, neposrednih rednih letalskih povezav s temi območji nimajo. Kljub temu zaradi širjenja virusa že imajo odpovedi poletov, pričakujejo pa, da bodo v prihodnje sledile še nove.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri upravljavcu brniškega letališča so pojasnili, da sta zaradi koronavirusa za sredo odpovedani popoldanski povezavi z Beogradom, dopoldanski polet v Frankfurt in iz njega, popoldanski odhod in prihod iz Bruslja, prav tako sta odpovedana poleta iz Podgorice in nazaj.

Odpovedanih je tudi več poletov, predvidenih v prihodnjih tednih, med drugim v Berlin, Bruselj in London. "Ta trenutek je o pričakovanih dodatnih odpovedih težko govoriti, pričakuje pa se, da bodo sledile še nove," so zapisali pri Fraportu.

Vsem, ki v naslednjih dneh potujejo prek brniškega letališča, priporočajo, da se pri prevozniku oz. na prodajnem mestu, kjer so kupili vozovnico, vnaprej pozanimajo o statusu njihovega poleta. Potnikom, ki prihajajo z območja koronavirusa, dodatno priporočajo, da se o pogojih potovanja predhodno posvetujejo s prevoznikom in se seznanijo s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za letalske potnike.

V sklopu preventivnih ukrepov bo uvedeno tudi merjenje temperature za potnike na letališču Brnik.