Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Nad programom Modra zastava, ki v Sloveniji uveljavlja načela trajnostnega upravljanja in samega razvoja trajnostnega turizma, bdi društvo Doves. Kot so sporočili, so v 26 letih izvajanja programa podelili 217 modrih zastav za naravna kopališča in marine ter več kot 300 individualnih modrih zastav za plovila.

Ta okoljski znak pa odslej podpira tudi Slovenska turistična organizacija. "Ponosni smo na razvoj trajnostnih programov društva Doves-fee Slovenia in na to, da sta tako program Modra zastava kot tudi program Zeleni ključ kot priznana certifikacijska trajnostna znaka vključena v zeleno shemo slovenskega turizma," je pojasnjuje nacionalni koordinator programov Modra zastava in Zeleni ključ Boris Šušmak.

Največ modrih zastav bo v občini Piran, plapolala bo namreč na centralni plaži ter kopališčih Terme Krka Strunjan, Meduza, Salinera Strunjan, St. Bernardin, Vile Park Bernardin in Kampa Lucija. V Izoli bo modra zastava obešena v Simonovem zalivu, V Kopru pa na kopališču Mokra Mačka. Modre zastave sta prejela tudi Šobčev bajer v občini Radovljica in grajsko kopališče Bled. Od marin sta modri zastavi prejeli marini v Portorožu in Izoli.

Tudi letos so podelili dve posebni priznanji za izvedene okoljske aktivnosti kopališč in marin, prejeli sta ju podjetje Šobec za razstavo o prostoživečih pticah in Istrabenz Turizem za dejavnost opazovanje narave in morskih živali, namenjeno otrokom.

Okoljski znak Modra zastava je kazalnik (eko)kakovosti turistične destinacije, kot prepoznani okoljski znak pa slovenskim občinam in turističnemu gospodarstvu daje priložnost za promocijo turistične destinacije, so ob tem še zapisali v društvu in dodali: "Letošnja kopalna sezona bo sicer nekaj posebnega, saj je celoten svet prizadela pandemija in posledično bo tudi letošnja kopalna sezona najverjetneje nekoliko drugačna, kot smo je bili vajeni do zdaj."