Dopustniki, ki bodo po Sloveniji unovčili turistične bone, bodo na lokacijah po ocenah ministra Počivalška porabili 172 milijonov evrov. Foto: BoBo
Dopustniki, ki bodo po Sloveniji unovčili turistične bone, bodo na lokacijah po ocenah ministra Počivalška porabili 172 milijonov evrov. Foto: BoBo

"Z vsakim sprejetim ukrepom smo bližje izhodu iz krize," je v začetku svojega nastopa na tiskovni konferenci dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Po njegovih besedah je vse posledice za gospodarstvo in turizem zaradi vplivov epidemije sicer težko napovedati. Ključni ukrep v okviru tretjega protikoronskega svežnja je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20–35 ur tedensko, je dejal minister in pojasnil, da bo delavec dobil za čas dela polno plačo, za čas, ko ne bo delal, pa 80-odstotno nadomestilo. Ob tem bo delodajalec prejel delno plačilo nadomestila za čas, ko delavec ne dela. Ta ukrep lahko delodajalec izkoristi vsak mesec od 1. junija dalje. Ukrep pa bo veljal do 31. 12. 2020, je še dejal minister. Do tega nadomestila so, kot je dejal, upravičena vsa podjetja, ki jim upade poslovanje tako, da "ne morejo zagotavljati vsaj 10 odstotkov zaposlenim najmanj 90 odstotkov dela".

Na področju turizma in gostinstva sta bila po besedah Počivalška sprejeta dva ključna ukrepa. Prvi je nadomestilo za čakanje na delo za podjetja v turizmu in gostinstvu, "ki jim bodo prihodki po njihovi oceni padli za več kot 10 odstotkov glede na 2019". Kot je dejal Počivalšek, sem štejejo "hotele, počitniške domove, avtokampe, restavracije, potovalne agencije, organiziranje razstav in sejmov, obratovanje objektov za kulturne prireditve, igralnice in turistične prevoze".

Delodajalci morajo zaposlene napotiti na čakanje do 30. junija 2020. Delavec se lahko v tem času vrne na delo do sedem dni na mesec. "Nadomestilo plače ne sme biti nižje od minimalne plače v Republiki Sloveniji," je poudaril Počivalšek. Višina delnega povračila izplačanega nadomestila plače od države znaša 80 odstotkov nadomestila plače, omejena pa je z višino najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Delodajalec krije preostalo višino povračila do 20 odstotkov nadomestila plače, postopek pa izvaja Zavod RS za zaposlovanje.

Bone bo mogoče unovčiti za nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. Foto: Pixabay
Bone bo mogoče unovčiti za nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. Foto: Pixabay

Na dopust z bonom že s 1. junijem

Drugi ukrep so boni na področju turizma, ki bodo namenjeni vsem, ki imajo v Republiki Sloveniji stalno prebivališče. Osebe, starejše od 18 let, bodo prejele 200 evrov, mlajši pa 50 evrov. Bon bo izdan v elektronski obliki, državljani pa ga bodo lahko, če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, unovčili od 1. junija do 31. decembra letos. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, bon pa bo prenosljiv med člani družine do drugega kolena. Storitve, kjer bo mogoče unovčiti bone, se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje. Furs bo znesek 50 oziroma 200 evrov ponudniku storitev povrnil v osmih dneh od predložitve bona, je pojasnil Počivalšek.

Višina državne pomoči s turističnimi boni je ocenjena na 345 milijonov evrov. "Tukaj je treba poudariti multiplikativni učinek oziroma dodatno potrošnjo v turizmu, ki jo bodo izvajali dopustniki," je dejal Počivalšek. Dopustniki bodo na lokacijah po ocenah ministra Počivalška porabili 172 milijonov evrov. "S turističnimi boni smo izbiro turistične destinacije prepustili državljanom, turistični delavci pa naj stranke pritegnejo," je dejal Počivalšek. "Zagotovili smo ribiško palico, ribe pa bodo morali podjetniki loviti sami tako kot vsi ostali na trgu," je dodal.

Za zagotavljanje likvidnosti podjetij bosta Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalni razvojni sklad, kot je na novinarski konferenci povedal gospodarski minister, omogočila ugodna in hitra likvidnostna posojila. "Sredstva so že zagotovljena v proračunu Republike Slovenije, in sicer 10 milijonov evrov za Slovenski podjetniški sklad in 14,4 milijona evrov za Slovenski regionalni razvojni sklad iz Ribnice," je dejal Počivalšek in dodal, da bo to omogočilo približno 40 milijonov evrov ugodnih likvidnostnih posojil za podjetja. "Posojila bodo v vrednosti od 5000 do 50.000 evrov. Na ta način bomo lahko podprli okoli 900 podjetij iz turizma in drugih panog," je dejal minister in poudaril, da gre za mikropodjetja in mala podjetja.

Sprejeti ukrepi so po oceni gospodarskega ministra
Sprejeti ukrepi so po oceni gospodarskega ministra "eden boljših načinov spodbujanja turizma". Foto: BoBo

Minister Počivalšek je poudaril še dva ukrepa na področju investicij. "Za spodbujanje investicijskih vlaganj smo predlagali omilitev pogojev, ki so bili zdaj višji," je povedal minister in pojasnil, da se bodo zmanjšale zahteve glede novih delovnih mest in vrednosti investicije za obdobje do 30. 6. 2021. Kot je pojasnil Počivalšek, se spodbude dodelijo, če investicija najpozneje tri leta po koncu investicije ustvari in zapolni najmanj naslednje število delovnih mest: v predelovalni in storitveni dejavnosti 10 delovnih mest, v razvojno-raziskovalni dejavnosti tri mesta. Za dodatni pogoj glede vsebine investicije v predelovalni dejavnosti je najnižja investicija 12 milijonov evrov (to so zmanjšali), v storitveni dejavnosti tri milijone evrov in v razvojno-raziskovalni dva milijona evrov.

Pri dodelitvi spodbud se po ministrovih besedah predvideva vsaj ohranitev obstoječih delovnih mest. "Uredili smo tudi delovanje mehanizma neposrednih tujih naložb v Republiko Slovenijo," je povedal Počivalšek. Naložbo mora tuji vlagatelj na gospodarsko ministrstvo priglasiti najpozneje v 15 dneh od sklenitve pogodbe o združitvi oz. objave prevzemne ponudbe. Kot je dodal, so določeni tudi pogoji, da se izvedbo naložbe prepove ali prekliče, če ta predstavlja grožnjo varnosti ali javnemu redu Republike Slovenije.

Ocene o upadu povpraševanja v turizmu

Tuji turisti – teh je bilo 4,7 milijona – so lani predstavljali 75 odstotkov vseh turistov v Sloveniji. Njihovih prenočitev je bilo 11,4 milijona, kar pomeni nekaj več kot 72-odstotni delež vseh turističnih prenočitev.

Na Slovenski turistični organizaciji so ocenili, da bo upad povpraševanja v turizmu letos od 60- do 70-odstoten, in sicer ob predpostavki, da se ukrepi v regiji začnejo sproščati z junijem. Na gospodarskem ministrstvu pa ob sprejemu ustreznih ukrepov računajo na okoli 40-odstotni zdrs.

Posledice bo turizem čutil še dolgo

Protikrizni ukrepi po besedah Počivalška ne morejo rešiti vseh težav v gospodarstvu in turizmu, a v vladi želijo preprečiti odpuščanja in ljudem zagotoviti varnost in ohranitev delovnih mest. Sprejeti ukrepi so po njegovi oceni "eden boljših načinov spodbujanja turizma", ki je kot panoga najbolj prizadet in bo posledice krize čutil zelo dolgo, saj je med epidemijo praktično obstal. Primerjanje z drugimi panogami je zgrešeno, meni minister.

Glede napovedi protestov prevoznikov, ki naj ne bi bili dovolj slišani, je minister dejal, da imajo v povprečju tri vire prihodkov. Gre za linijske prevoze, šolske prevoze in prevoze v turizmu, je pojasnil. Zaradi sprejetih ukrepov jim je bilo onemogočeno izvajanje dejavnosti, a je vlada s prvim in drugim svežnjem pomoči pomagala tudi njim. A za "prevozniški del" bodo morali najti "še kako rešitev".

Na vprašanje, ali držijo namigovanja, da bo odstopil z ministrskega mesta in da se vrača med poslance, je Počivalšek odgovoril le, da ima "železne živce in debelo kožo", glede dogovora na koalicijskem vrhu o morebitni rekonstrukciji vlade pa je dejal, da so se dogovorili, da "gremo naprej".