Most bo v celoti zgrajen iz afriškega lesa. Foto: Youtube
Most bo v celoti zgrajen iz afriškega lesa. Foto: Youtube

Po prvotnih načrtih naj bi bil Blauwe Loper, tako se bo most namreč imenoval, dolg 800 metrov, a arhitekti načrtujejo, da bi most podaljšali na kilometer. Reinder Lanting, vodja projekta, je za regionalni dnevnik dejal: “Menimo, da ga lahko raztegnemo na kilometer in vasico tako povežemo z glavno ulico v Blauwestadu.”

Most, vreden 6,5 milijona evrov, bo dostopen le kolesarjem, pešcem in netopirjem. LED-osvetlitev mostu bo zasnovana tako, da bo nočnim sesalcem pomagala pri iskanju poti iz bližnjega rezervata do jezera Oldambtmeer, ki velja za njihovo krmno mesto. Most bo pobarvan v do “netopirjev prijazno” zeleno, piše The Guardian.

Konstrukcija je zasnovana tako, da bo zdržala vsaj osemdeset let, čeprav bo most v celoti zgrajen iz afriškega lesa. “Most ne bo gnil, saj je tehnično zelo dobro zasnovan. Les ni stisnjen in ima nekakšen prezračevalni sistem,” dodaja Lanting.

Postavili so že betonske temelje mostu, gradnja pa naj bi bila končana do letošnjega božiča. Nizozemska kolesarska ambasada, agencija, ki jo je financirala vlada, je na Twitterju napisala: "Pokrajina Groningen je začela gradnjo 6,5 ​​milijonskega in 800-metrskega mostu Blauwe Loper ... Konec leta 2020, ko bo gradnja zaključena, bo to najdaljši kolesarski most v Evropi."