Radensko polje je najmanjše kraško polje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Radensko polje je najmanjše kraško polje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

V prihodnjih letih bodo tako z dvema evropskima projektoma uredili dve vstopni točki v park, učno pot z razglednim stolpom, kolesarske in pešpoti ter naravovarstveni center, poskrbeli pa bodo tudi za podhode pod cesto in mlake za dvoživke.

Sprehajalcev na Radenskem polju tudi v dneh, ko smo omejeni na gibanje v domačih občinah, ni veliko in na prostranem kraškem polju s številnimi kraškimi pojavi se kar izgubijo. Polje je v teh dneh suho. Suhe so tudi številne estavele, ki v deževnih dneh bruhajo velike količine vode, in kar neverjetno se zdi, da Dobravka, ki se zdaj vije v globokih meandrih, naraste več metrov visoko ter skupaj s Šico in Zelenko na jugu polja poplavi celotno površino. "Je dejansko tudi tista, ki na koncu sprejme vse te vode iz Dobravke in pa Šice, ko se seveda ob dolgem deževju voda dvigne tudi iz podtalja in potem tukaj doživimo tudi ta fenomen presihajočega jezera," pojasnjuje vodja krajinskega parka Radensko polje Tina Mikuš.

Vsi trije vodotoki se čez polja vijejo od zahoda, poniknejo pa v jamah na vzhodnem robu. Najbolj slikovite so Zatočne jame. Na robu Radenskega polja so tudi ribniki, ostanki kopanja gline pred stoletji, ki so danes raj za ribiče. Radensko polje zato v Grosuplju vidijo kot priložnost za ohranjanje narave pa tudi turistični razvoj. "V sklopu Krajinskega parka Radensko polje je veliko kmetij, pridelovalcev, in želeli bi si, da se oni tudi aktivno vključijo in mogoče začnejo dejavnosti, kjer bodo prodajali svoje izdelke," pojasnjuje Petra Zakrajšek, direktorica Turizma Grosuplje.

V naslednjih letih bodo na polju s sodelovanjem v dveh evropskih projektih Vezi narave in Life Amphicon uredili tudi vstopne točke in sprehajalne poti, zgradili naravovarstveni center ob izviru Šica, poskrbeli pa tudi za popis habitatov in varne prehode za dvoživke. Uroš Perme iz Turizma Grosuplje pravi: "Trenutno poti niso urejene, ni usmerjanja in ljudje hodijo vsepovprek, je pa tudi problem z motokrostisti, ki pridno izkoriščajo to lepo naravo za svoje poligone."

Upajo pa, da se bodo kmalu lahko prijavili tudi na projekte, ki bodo sofinancirali gradnjo kanalizacijskih sistemov v vaseh ob krajinskem parku. Župan Grosuplja, Peter Verlič, namreč opozarja: "Nič nam ne pomaga, če imamo lepo urejeno kraško polje, če smo v dveh evropskih projektih, zraven pa kanalizacija odteka v te potoke."

In od kod ime Radenskega polja? Na obrobju polja sta vasi Mala in Velika Račna, njuni prebivalci pa se imenujejo so Radenci – in po njih je dobilo ime tudi kraško polje.

Radensko polje, skriti biser grosupeljske občine