Na Bledu verjamejo, da turizem danes pomeni veliko več kot zgolj prodajanje namestitev, zato domačine spodbujajo, naj svoje izdelke prodajajo turistom. Foto: Reuters
Na Bledu verjamejo, da turizem danes pomeni veliko več kot zgolj prodajanje namestitev, zato domačine spodbujajo, naj svoje izdelke prodajajo turistom. Foto: Reuters
Slovenske občine na seznamu najbolj trajnostnih destinacij

- Ljubljana,
- Bled,
- Komen,
- Podčetrtek,
- Rogaška Slatina,
- Bela Krajina,
- Bohinj,
- Brda,
- Brežice,
- Hrpelje-Kozina,
- Idrija,
- Kamnik,
- Koper,
- Kranjska Gora,
- Laško,
- Lenart,
- Maribor,
- Miren – Kostanjevica,
- Nova Gorica,
- Novo mesto,
- Postojna, Ptuj,
- Radlje ob Dravi,
- Šentjur, Sevnica,
- Škofja Loka,
- Slovenj Gradec,
- Šmarješke Toplice,
- Solčava,
- Sveta Ana,
- Vipavska dolina.

Seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta izpostavlja tiste kraje, države in regije, ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem. V tem oziru je Slovenija izjemno uspešna, saj se na letošnjem seznamu nahaja kar 31 slovenskih destinacij.

"Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost ponovno prepoznala uspešnost slovenskega turizma na poti razvoja k odličnosti na področju trajnosti in nagradila prizadevanja slovenskih destinacij, prejemnic zlatih in srebrnih znakov Slovenia Green Destination," je po uspehu slovenskega turizma na letošnji konferenci Global Green Destinations Days povedala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

Bled je organizacijo prepričal s projekti, s katerimi si želijo prispevati k bolj trajnostnemu turizmu. Letošnji poletni avtobusi so, denimo, prepeljali več kot 26 tisoč potnikov in s tem s cest umaknili približno 13 tisoč vozil.

Veliko zanimanje na konferenci je doživel tudi projekt Na poti do družbe brez odpadkov, zanimanje pa je bilo tudi za prvi hotel zero waste v Sloveniji – hotel Ribno. Poleg tega na Bledu veliko vlagajo tudi v ukrepe za zaščito jezera, obiskovalcem ponujajo pitnike okrog jezera ter veganske sončne kreme v Grajskem kopališču.

Prihodnje leto bodo za trajnost poskrbeli še z nakupom električnega vlakca in avtobusa, že letos decembra pa bodo uvedli zimski avtobus, ki bo skrbel za dnevne prevoze gostov z Bleda na Pokljuko, Krvavec, v Bohinj in Kranjsko Goro.

V Kamniku so ponosni predvsem na Terme Snovik. Foto: MMC RTV SLO
V Kamniku so ponosni predvsem na Terme Snovik. Foto: MMC RTV SLO

Kamnik med najbolj zelenimi

Med najbolj zelene destinacije sveta pa se je uvrstil Kamnik. "Priznanja smo veseli, saj ne nazadnje potrjuje, da je destinacija okoljsko ambiciozna," je ob prejemu nagrade razložil župan občine Matej Slapar. "Naš cilj sta trajnostna rast in nenehno zviševanje kakovosti bivanja, kar želimo uresničevati skozi nenehno težnjo po čistem, varnem, prijaznem okolju za vse ljudi. Pri tem želimo spodbujati sodelovanje s posamezniki, organizacijami in tudi državo, vidik trajnostnega razvoja pa bomo vgradili v dejavnosti na vseh področjih delovanja."

Še nobena destinacija ni popolnoma trajnostna

Seznam najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu so letos pripravili petič, za pridobitev priznanja pa morajo posredovati številne informacije, s katerimi dokažejo trajnostno ravnanje. Komisija je ob razglasitvi za vse na seznamu poudarila, da nobena od nagrajenih in omenjenih še ni popolnoma trajnostna – težavni so predvsem izpusti CO2.