Slovenska obala je znova zaživela, a struktura gostov je letos drugačna. Foto: Radio Koper
Slovenska obala je znova zaživela, a struktura gostov je letos drugačna. Foto: Radio Koper

Od četrtka so vsi hoteli Save Turizma na Obali odprti, tudi njihov največji obalni hotel, popolnoma prenovljeni Histrion na Bernardinu. Sredi julija bodo odprli še pripadajoči bazenski kompleks, navajajo.

V času podaljšanega prazničnega konca tedna so Savini hoteli na obalnih destinacijah Bernardinu, San Simonu (Izola) in Salineri (Strunjan) skoraj popolnoma zasedeni, kakšna soba je še na voljo v Grand Hotelu Bernardin. Podobno sta tudi za naslednji konec tedna destinaciji San Simon in Salinera skoraj popolnoma zasedeni, v Grand Hotelu Bernardin in hotelu Histrion pa za zdaj dosegajo med 65- in 70-odstotno zasedenost.

V tem času gostijo največ gostov z domačega trga, sledijo pa gostje iz Avstrije in Nemčije.
Kako zelo so razmere zaradi novega koronavirusa vplivale na razmerja med domačimi in tujimi gosti, priča tudi podatek Save Turizma, da domači gostje tradicionalno predstavljajo okoli 30 odstotkov vseh gostov, letos pa je ta odstotek bistveno višji, saj je slovenskih gostov skoraj 80 odstotkov.

V družbi Eurotas hoteli so hotel Piran v samem mestnem središču odprli kot enega prvih na destinaciji, v zadnjem tednu pa sta svoja vrata odprla še hotel Barbara v Fiesi in portoroški Boutique Hotel Portorose. "Hoteli obratujejo po ustaljenih tirnicah, ob predpostavki, da dosledno sledimo varnostnim standardom, ki smo jih glede na trenutno stanje še nadgradili in se poslužili dobrih praks, tudi UV-C dezinfikacije," pojasnjujejo pri hotelski družbi. Tudi sami ugotavljajo, da se povpraševanja po sobah kar vrstijo, kar jim daje zaupanje, da je interes za obisk še vedno zelo velik.

Glede na rezervacije v Eurotasovih hotelih sicer še vedno prednjačijo tuji gostje, a je v primerjavi s prejšnjimi leti zagotovo zaznati višji odstotek slovenskih gostov. Kot so še pojasnili, prejemajo tudi veliko število povpraševanj na osnovi turističnih bonov, veliko gostov pa zanimajo tudi splošne informacije glede samega ravnanja z boni.