Vse več popotnikov si za svoj cilj izbira Antarktiko. Foto: AP
Vse več popotnikov si za svoj cilj izbira Antarktiko. Foto: AP

Ledene gore, kristalno čisto morje, pingvini, mir, tišina ... popolno nasprotje do zadnjega kotička natrpanih mestnih trgov, kjer običajno potekajo silvestrovanja na prostem.

Ena izmed družb za križarjenje, ki ponuja potovanja na skrajni jug zemeljske oble, je francoski Ponant, ki se z manjšo potniško ladjo Le Boréal specializira prav za poglobljene ture po polarnem območju.

Zanimanje za potovanja na Antarktiko je nedvomno v porastu, vse več pa je tudi takih, ki si želijo tam doživeti prav skok v novo leto, poroča New York Times.

Polno zasedene plovbe

Eden od draži so tudi kolonije pingvinov. Foto: AP
Eden od draži so tudi kolonije pingvinov. Foto: AP

Aurora Expeditions, avstralska družba, ki se specializira za plovbe na Arktiko in Antarktiko, pravi, da je bilo njihovo silvestrsko križarjenje na Antarktiko 90-odstotno zasedeno že leto dni vnaprej, zdaj pa je povsem razprodano.

Podobno je tudi družba Princess Cruises po dveletnem premoru zaradi velikega povpraševanja znova začela križariti na Antarktiko in zdaj pluje na skrajni jug z ladjo s tisoč sobami.

In čas okoli novega leta, ko sonce nikdar ne zaide, je pravzaprav idealen za obisk Antarktike.

Na južni polobli je poletje, tako, da je to najtolplejši čas v letu ‒ "toplo" je sicer relativen pojem za Antarktiko, saj to pomeni vseeno 30 stopinj pod ničlo, kar pa je vseeno bolje od ‒55 stopinj, kot jih namerijo pozimi.

To je tudi čas, ko so živali budne. "Toliko se dogaja okoli vas," je za NY Times povedala Robyn Mundy z Aurora Expeditions. "Pingvini hranijo svoje pravkar skotene mladiče, medtem ko jim jih ujede skušajo iztrgati iz rok. Kiti začnejo prihajati v večjem številu, plaže pa so polne tjulnjih mladičev, ki jih mame še dojijo."

Leti vprašljivi

Vsi popotniki morajo pred plovbo predložiti zdravniško spričevalo. Foto: AP
Vsi popotniki morajo pred plovbo predložiti zdravniško spričevalo. Foto: AP

Potovanja na Antarktiko imajo svoje omejitve ‒ z redkimi izjemami so edini ljudje, ki lahko prenočujejo na kopnem, zaposleni na vladnih raziskovalnih postajah. Nekaj družb sicer ponuja, da za nekaj ur poletite na kopno, a so leti nezanesljivi. Če obstaja samo najmanjša nevarnost slabega vremena, vse lete nemudoma odpovedo.

Tako so ladje za križarjenje najboljša izbira. Vse družbe, ki plujejo na Antarktiko (večina plovbo začenja iz južnih pristanišč Čila ali Argentine), od potnikov zahtevajo, da preložijo zdravstvena spričevala, ki dokazujejo, da so dobrega zdravja, predvsem zato, ker je zdravniška oskrba na skrajnem jugu skrajno omejena oz. neobstoječa. Do najbližje bolnišnice boste običajno potrebovali več ur leta.

Brez telefonskega signala

Potovanja na Antarktiko so samo za tiste z globljim žepom. Foto: AP
Potovanja na Antarktiko so samo za tiste z globljim žepom. Foto: AP

Na Antarktiki tudi ni telefonskih povezav, dostop do spleta pa je prav tako vprašljiv, tako da lahko kar pozabite na polnočne klice svojcem in prijateljem.

No, sicer pa celotna Antarktika tako ali tako nima uradnega časovnega pasu. Iz povsem praktičnih razlogov se postaja McMurdo, ameriški raziskovalni center na Antarktiki, ravna po novozelandskem času, ker leži južno od te države.

Za mnoge obiskovalce je tudi malce nenavadno, da odštevanje do polnoči poteka sredi belega dneva. A večina ladij za križarjenje to nadomesti z razkošnimi gala proslavami, celo kar na palubi, kljub strupenemu mrazu.