Dovoljeno je fotografiranje posameznikov oz. družin, ne pa večjih skupin. Foto: Reuters
Dovoljeno je fotografiranje posameznikov oz. družin, ne pa večjih skupin. Foto: Reuters

Medtem ko je pred izbruhom pandemije novega koronavirusa marca ikonični Tadž Mahal obiskalo okoli 70.000 ljudi na dan, bo od zdaj dovoljeno število obiskovalcev precej nižje in bo omenjeno na pet tisoč ljudi, so ob vnovičnem odprtju pojasnili upravitelji.

Kot je znano, je bil marmorni mavzolej, osupljiv skupek različnih vrst arhitekture od perzijske in islamske do indijske , zgrajen v 17. stoletju, ko ga je dal postaviti mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo Mumtaz Mahal, ki je umrla ob porodu. Od takrat se praktično ni zgodilo, da se po njegovih vrtovih, dvoriščih in okolici ne bo sprehajali ljudje. Za kratek čas so Tadž Mahal zaprli zgolj leta 1971, med indijsko-pakistansko vojno, in sedem let pozneje zaradi hudih poplav, ki so prizadele mesto Agra.

Po šestih mesecih so stavbe in okolico Unescovega spomenika zdaj temeljito razkužili in ob osmi uri zjutraj po krajevnem času znova začeli sprejemati obiskovalce. Ti morajo sicer upoštevati stroge ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa: vstopnice lahko kupijo zgolj elektronsko, na vhodu jim merijo telesno temperaturo, ves čas morajo vzdrževati ustrezno medosebno razdaljo itd.

Celoten kompleks so temeljito razkužili. Foto: Reuters
Celoten kompleks so temeljito razkužili. Foto: Reuters

Ob tem so upravljavci Tadž Mahala opozorili, da so prepovedane kakršne koli skupinske fotografije, lahko pa obiskovalci posnamejo kakšen selfi ali za fotografije pozirajo posamezno. Vsi zaposleni morajo nositi rokavice, maske in vizirje.

V prvih dneh po odprtju tako upravljavci kot turistični delavci še ne pričakujejo kakšne posebne gneče, saj število okužb v Indiji te dni skokovito raste, zaradi česar se državi (že sicer maloštevilni) turisti še bolj izogibajo, Indijci pa prav tako niso navdušeni nad obiskovanjem krajev, kjer bi se lahko gibalo (pre)več ljudi, piše BBC. Do zdaj so v Indiji potrdili več kot pet milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega so v državi Utar Pradeš, kjer leži Agra, potrdili dobrega 1,7 milijona okužb, umrlo je nekaj manj kot 3.000 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters