Attias je pripadnike gibanja označil za
Attias je pripadnike gibanja označil za "skrbnike gozda". Foto: Reuters

33-letni Jonathan Attias in 34-letna Carolina Perez sta gonilna sila gibanja, ki povezuje ljubitelje narave z lastniki zemljišč, ki so jim pripravljeni dovoliti graditi stanovanja na svoji zemlji.

Par je svojo ekološko hišo zgradil iz lesa, kamna, bal slame in ostalih recikliranih materialov, kot so ponjave in stara vrata. Ogrevata jo s pečjo iz litega železa in napajata s pomočjo sončne energije. Doma imata velik zelenjavni vrt, veliko produktov pa dobita od bio trgovine v vasi, ki jima brezplačno odstopi neprodan pridelek.

"Pokazati želimo, da ljudje lahko živimo v naravi in z naravo," je dejal Attias, ki daje tudi pravne in praktične nasvete ljudem, ki želijo živeti na podoben način – brez omrežja, v kabinah, jurtah, drobnih hišah ali drugih ekoloških stanovanjih.

Težava nastane, saj v Franciji, tako kot tudi drugje po Evropi, ljudje ne smejo graditi stanovanj v gozdovih ali na kmetijskih zemljiščih. Gradnja je dovoljena le na določenih stanovanjskih območjih, pri tem pa morajo biti spoštovani gradbeni predpisi.

Pripadniki gibanja želijo to spremeniti. "Svoj primer bomo predstavili medijem in želimo si javno razpravo, želimo si, da se zakon spremeni," je za Reuters povedal Attias.

Župan Chasteauxa Jean Paul Fronty spremembi zakona nasprotuje: "Vsi želijo spremeniti zakon, ko jim to ustreza. To, kar počnejo, je prepovedano," je povedal župan vasi s 744 prebivalci.

Attias in Perezova sta sprva živela v središču Pariza. Jonathan še vedno poučuje na pariški univerzi in dela kot samostojni novinar, medtem ko Carolina dela kot bolničarka.