Llanrwst (Velika Britanija). Foto: Reuters
Llanrwst (Velika Britanija). Foto: Reuters

Enakonočje ali ekvinokcij je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga, kar se zgodi dvakrat na leto, okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad.

S prvim jesenskim dnem prihaja tudi bolj jesensko vreme: medtem ko bo na severovzhodu še razmeroma sončno in večinoma suho, bo vreme drugod po državi spremenljivo, na zahodu pa pretežno oblačno, pa tudi deževno. Tudi v naslednjih dneh bo vreme bolj kislo.

Ob tej priložnosti svoja vrata virtualno odpira tudi astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko. Tako so za danes pripravili prireditev Dan odprtih vrat, ki bo potekala prek aplikacije Zoom in se bo začela ob 19. uri. Program je sestavljen iz več krajših prispevkov sodelavcev in znanstvenikov z observatorija, ki bodo udeležence prireditve popeljali po observatoriju. Program vključuje tudi praktične delavnice opazovanja s teleskopom, so sporočili iz astronomske skupine Fakultete za matematiko in fiziko.