Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tradicija rokodelstva je na Škofjeloškem stara že več kot tisočletje. Danes vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sodobnostjo predstavlja Rokodelski center DUO Škofja Loka, ki skrbi za ohranjanje tradicije rokodelstva, prenos mojstrskih znanj in veščin ter sodobno življenje rokodelskih umetnosti. V zadnjem letu pa so s pomočjo Agencije za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa pripravili tudi program rokodelskih doživetij.

"Dediščino smo skozi stoletja nadgrajevali z novimi tehnologijami, danes pa se oplemeniteni z vsemi znanji vračamo k butični in ročni proizvodnji unikatnih izdelkov," ob tem pojasnjuje vodja rokodelskega centra DUO Škofja Loka Kati Sekirnik, ki je prepričana, da z novim turistično-doživljajskim produktom prispevajo k izjemno kakovostni turistični ponudbi za vse obiskovalce ter pripovedujejo pozitivne in navdihujoče zgodbe.

Sorodna novica "Glede zaslužka sem vedno razočarana, rokodelca drži gor ljubezen do dela"

"Nov turistično-doživljajski produkt obiskovalcem omogoča, da po rednem urniku rokodelskih doživetij spoznajo mojstre rokodelce, pokukajo v njihovo zakulisje in se navzamejo njihovega navdiha," je dejala vodja turizma Škofja Loka Andreja Križnar in dodala, da tako postavljajo Škofjo Loko na svetovni zemljevid kreativnega turizma.

Direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč je pojasnil, da gre za edinstveno trajnostno in butično doživetje, v katerem bodo gostje dejavno sodelovali in tako ustvarjali svojo rokodelsko zgodbo.

Prav takšnih pristnih in inovativnih doživetij po sistemu ustvari sam si turisti danes tudi najbolj želijo in so velika uspešnica po vsem svetu, je poudarila direktorica agencije Nea Culpa Neja Petek in dodala, da je prednost Škofje Loke v tem, da tu turisti res izdelujejo posebna darila z največjimi mojstri sodobnega rokodelstva.

Na voljo so tri vrste delavnic, ki potekajo po vnaprej določenem programu vse poletje vsak dan od srede do nedelje. Zanje je potrebna predhodna najava vsaj tri ure pred začetkom, stanejo pa od 18 do 26 evrov. Obiskovalci delavnic si lahko pod mentorstvom mojstrov izdelajo vsakič drugačno unikatno darilo. Spoznajo izdelavo unikatnih volnenih in drugih tekstilnih izdelkov, polstenje, zgodovino klobučarstva, izdelavo vitražev in barvitih obeskov, izdelavo barvitih glinenih reliefov, kovanje orodja, obdelavo lesa in izdelavo loških kruhkov.