Slovenija uradnega mnenja o tem, ali in kdaj se bo začela smučarska sezona pri nas, še ni podala.
Slovenija uradnega mnenja o tem, ali in kdaj se bo začela smučarska sezona pri nas, še ni podala. "Vlada za zdaj o tej tematiki še ni odločala ali se do nje kakor koli opredelila. Predvidevamo tudi, da bo od Evropske komisije na podlagi epidemiološke slike in priporočil zdravstvene stroke podano priporočilo, ki bo posredovano vsem članicam EU-ja," so pred dnevi pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Foto: BoBo

Združenje slovenskih žičničarjev zdaj pošilja na Nacionalni inštitut za javno zdravje svoja priporočila in predlog, kako in kdaj naj bi slovenska smučišča začela obratovati.

"Naši predlogi so ti, da na zunanjih, se pravi odprtih žičniških napravah ni nobenih omejitev, ker mislimo, da so smučarji dovolj zaščiteni, so na zraku, na prostem. Zaprte žičniške naprave pa predlagamo, kot prvo, da so brez omejitev, z doslednim razkuževanjem, z masko, morebiti pa tako, kot je bilo že maja, se pravi omejeno na člane skupnega gospodinjstva," je povedala za TV Slovenija Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Začetek smučarske sezone predlagajo v drugi polovici decembra. Za začetek pa potrebujejo sprostitev treh vladnih ukrepov – sprostitev žičniškega prometa, medobčinsko prehajanje, priporočila NIJZ-ja.

Na Kaninu so pripravljeni, čakajo le še na sneg. Kaj pa na Rogli? "Na Rogli je na smučišču trenutno deset centimetrov naravnega snega, pretekli konec tedna je bil vremensko in temperaturno izredno ugoden, tako da smo naredili kar lepo zalogo tehničnega snega," je povedala izvršna direktorica Unitur Rogle Barbara Soršak. "Računamo na to, da bodo razmere pripravljene za začetek smučarske sezone najpozneje od naslednjega tedna dalje."

Če vlada ne bo dovolila odprtja smučišča, napovedujejo zahtevo za odškodnino."Mi smo se namreč tri mesece pripravljali na sezono, vložili sredstva, pripravili naprave," je povedala Božič Badaličeva. Pri združenju slovenskih žičničarjev si obetajo dogovor z vlado naslednji teden.

Žičničarji začetek sezone predlagajo po 15. decembru
Bomo letos lahko smučali?
Kranjska Gora ta teden. Foto: MMC RTV SLO
Kranjska Gora ta teden. Foto: MMC RTV SLO

V Kranjski Gori že zasnežujejo

Na zimsko sezono so pripravljeni tudi v Kranjski Gori. "Naše smučišče je na zimsko sezono pripravljeno. Po opravljenih tehničnih pregledih, servisnih in vzdrževalnih delih smo zagnali topove in zasnežujemo smučišče," je dejala Irena Golc iz združenja Ski Kranjska Gora. Kot je dejala Golčeva za TV Slovenija, so pri njih začetek smučarske sezone predhodno načrtovali prav na današnji dan.

V Kranjski Gori kljub nejasni prihodnosti zagnali snežne topove

Če se smučarska sezona ne bo kmalu začela, bo to zanje hud udarec. "Žičničarji še vedno upamo, da se to ne bo zgodilo in da naš trud ni bil zaman. Želimo si, da bi lahko čim prej odprli naše naprave za obratovanje."

"Če bi ostali zaprti, bo to predstavljalo za naše smučišče in celotno destinacijo Kranjsko Goro veliko izgubo. Naj poudarim, da v obdobju med 20. decembrom in 10. januarjem naša destinacija ustvari kar 30 odstotkov celotnih prihodkov," je še opozorila Golčeva.

"Upravljanje smučišč nikoli v času pandemije ni bilo krivo za širjenje bolezni"

V mednarodnem združenju nacionalnih zvez žičničarjev, katerega del je tudi Združenje slovenskih žičničarjev, so na politike danes naslovili zahtevo po strokovni razpravi o žičnicah v luči covida-19. "Upravljanje smučišč nikoli v času pandemije ni bilo krivo za širjenje bolezni," je poudaril predsednik FIANET-a Mario Stedile-Foradori.

"Trenutna razprava škoduje vsem ter ni na ravni razprave, ki temelji na dejstvih in objektivnosti," je v izjavi za javnost, ki so jo poslali iz slovenskega združenja, poudaril Stedile-Foradori. Izrazil je nezadovoljstvo s tem, da žičnice trenutno veljajo za grešnega kozla zaradi mešanja dejstev, kar povzroča nepotrebno negotovost. "Kdor koli dejavnosti po smučanju in žičnice meče v isti koš, ne spodbuja iskrene razprave, temveč s populističnimi zahtevami zgolj povečuje škodo," je prepričan Stedile-Foradori. "Upravljavci žičnic po vsej Evropi so vložili veliko sredstev. Z razmerami so se spopadli s strokovno pripravljenimi načrti ukrepanja in veliko odgovornostjo, razvili pa so rešitve, ki delujejo," je zatrdil.

V posamičnih državah težave s covidom-19 povezujejo s smučanjem, kar pa je po oceni predsednika FIANET-a napačen odgovor. Politiki bi morali namesto tega zagovarjati načrtovanje varnosti in spodbujati operativne zahteve.

"Panoga je temeljito opravila svojo domačo nalogo - zdaj je žogica na strani politikov, ki pa ne smejo biti povzročitelji težav, temveč rešitelji," je dejal predsednik FIANET-a Posvaril je pred negativnimi posledicami za gospodarstvo v zadevnih evropskih regijah in pozval k nadaljnjemu ukrepanju.

"Poleg ogromne vrednosti, ki jo žičnice zagotavljajo v obliki zdravstvene, športne in prostočasne infrastrukture, podjetja zagotavljajo tudi družbenoekonomsko stabilnost. V najslabšem primeru bo trenutno blatenje panoge povzročilo ogromne težave drugim panogam, ki so odvisne od žičnic. Če žičnice nenadoma obmirujejo, bodo kmalu obmirovale tudi celotne regije,"
je še prepričan.

O tem, ali bo letos v Evropski uniji in pri nas mogoče smučati, v teh dneh sicer poteka burna razprava. Nemčija in Italija se strinjata, da smučarska središča ostanejo zaprta.

Rim vztraja pri zaprtju smučišč za božič

Italijanska vlada kljub pritisku severnoitalijanskih dežel vztraja, da morajo smučišča po državi zaradi pandemije covida-19 ostati zaprta najmanj do konca božično-novoletnih praznikov.

"Smučišča in zimski turizem so zelo pomembni za naše gospodarstvo, a odprli jih bomo šele, ko bo epidemija popustila, upamo, da čez poldrugi mesec," je po srečanju vlade in predsednikov dežel dejal minister za dežele Francesco Boccia. Vlada je napovedala podporo vsem, ki se ukvarjajo z zimskim turizmom, dokler ne bodo mogli znova delovati. Boccia je poudaril, da ima prednost javno zdravje in da Italija ne more tvegati tretjega vala epidemije po božiču.

Zaprta restavracija na italijanskem smučišču Passo Tonale. Foto: Reuters
Zaprta restavracija na italijanskem smučišču Passo Tonale. Foto: Reuters

Severnoitalijanske dežele pa krepijo pritisk, da bi dosegle prepoved obratovanja smučišč po vsej Evropi. "Želimo enakopravno obravnavo. Če smo vsi Evropejci, morajo za Italijo, Avstrijo in Francijo veljati enaka pravila," je po srečanju z vlado poudaril predsednik Piemonta Alberto Cirio.

Podobno razmišlja tudi predsednik Južne Tirolske Maurizio Fugatti. "Zaprtje smučišč čez praznike bi moralo veljati na evropski ravni, sicer bo nastala nepravična konkurenca med smučišči," je dejal po poročanju medijev.

V Evropski komisiji poudarjajo, da je odločitev o tem, ali med pandemijo covida-19 dovoliti smučanje, v pristojnosti držav članic.

Avstrija: Varno smučanje brez zabav

Avstrija po drugi strani zaprtju smučišč nasprotuje. Njihova ministrica za turizem vztraja, da to ni v evropski pristojnosti in da bo Avstrija zagotovila varno smučanje brez zabav.

Finci in Švedi za odprta smučišča že letos

Finska je izrazila nasprotovanje pobudi nemške kanclerke Angele Merkel, da bi zaradi pandemije covida-19 zaprli vsa smučišča po Evropi.

Po mnenju finskega gospodarskega ministrstva bi bil to "usoden udarec" za turistično industrijo na Laponskem, kjer so najbolj priljubljena finska smučišča, ki jih po večini obiščejo domačini. Dodali so, da ne bi zaprli smučišč, pri čemer pa razumejo prepoved zabav po smučanju.

Sorodna novica Smučanje med pandemijo? Bruselj odgovarja: To je nacionalna pristojnost

"Bilo bi precej nenavadno, da bi bila smučarska središča na Finskem zaprta, saj epidemiološke razmere na splošno niso tako grozne kot v nekaterih drugih državah," je povedal tiskovni predstavnik finskega gospodarskega ministrstva.

Tudi direktor združenja finskih smučarskih središč Harri Lindfors se je zavzel za to, da je treba omejitve sprejemati na lokalni ravni. "Ni mogoče narediti enega pravila za celoten EU. Pri nas veljajo dobre smernice," je povedal in dodal, da je na smučarskih progah in žičnicah že mogoče ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo.

Smučišča bodo verjetno odprta tudi na Švedskem. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je dejal, da švedske oblasti verjetno ne bodo zaprle smučarskih središč. "Vedeti moramo, da je med švedskimi smučišči na severu in tistimi v Alpah precej velika razlika," je odgovoril na vprašanje, ali se strinja s pobudo nemške kanclerke.