Škocjanske jame. Foto: Borut Lozej
Škocjanske jame. Foto: Borut Lozej

V Parku Škocjanske jame denimo kar 89 odstotkov prihodkov zaslužijo z vstopninami, le 11 odstotkov je proračunskega denarja. Izguba je tako letos neizogibna, saj je turistične sezone zaradi ukrepov ob epidemiji že praktično konec.

Škocjanske jame v teh dneh bolj kot ne prazne samevajo. Upad obiskovalcev je bil letos velik, do zdaj so imeli le 46.000 gostov, za primerjavo, lani so prodali 200.000 vstopnic.

"Še ta konec tedna je bilo tako, da smo imeli v soboto 70 obiskovalcev, v nedeljo 60, zdaj pa je tako dva, trije, šest, in to samo tujci, Slovencev zdaj ni," je povedal direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Število zaposlenih so v Škocjanskih jamah z 38 zmanjšali na 29. "Nam je izpadlo več kot dva milijona evrov prihodka," je pojasnil Ščuka.

Ob rebalansu državnega proračuna so pred dnevi dobili še 460 tisoč evrov, a bodo poslovno leto kljub temu končali z nekaj več kot pol milijona evrov izgube.

Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

Izjave vodstva Postojnske jame danes nismo dobili. Sicer pa pogled na prazno promenado pred Postojnsko jamo največ pove o tem, kakšno je tam trenutno stanje.

Vlak v Postojnsko jamo pelje le še enkrat na dan. Ob enajstih. Danes so prodali šest vstopnic. Med njimi je bil turist iz Španije. "Obiskal sem Ljubljano, vendar je bilo vse zaprto, zato sem včeraj prišel sem. Danes sem si ogledal jamo. Povedali so mi, da je zaprt tudi Predjamski grad, zato si ga bom ogledal samo od zunaj in nadaljeval pot."

Večina vseh trgovin in restavracije pri Postojnski jami je zaprtih, prav tako tudi Hotel Jama. Odpustiti so morali 59 od 170 zaposlenih. Ker je težko napovedati, kakšne bodo razmere decembra, ne vedo, ali bodo lahko letos organizirali žive jaslice.

Škocjanske in Postojnska jama te dni samevajo