Vagabund
Avala film danes ... Foto: Reuters
... in Avala nekoč. Foto: Youtube
Kaj se bo zgodilo s filmskim skladom, se še ne ve. Foto: Reuters
Nekdanji direktor med sprehodom po kompleksu. Foto: Youtube
Jovanka in Tito med posebno projekcijo. Foto: Youtube

Dodaj v

Lepi zapuščeni kraji: studio zlate dobe jugoslovanskega filma

Avala film žalostno propada
21. januar 2014 ob 06:19,
zadnji poseg: 21. januar 2014 ob 07:54
Beograd - MMC RTV SLO, Reuters

Na vrhuncu so v studiih Avala filma v Košutnjaku pri Beogradu snemali filme, ki se jih ne bi sramoval niti Hollywood. Srbi v svoji maniri celo radi povedo, da takih filmov, kot so jih snemali tu, ne bi mogli posneti nikjer drugje.

"Američani ne bi mogli nikoli posneti Bitke na Neretvi. Ni šans. Da bi imeli toliko tankov, topov, tovornjakov in pušk in da bi vse to lahko potem zabrisali v reko? Česa takega ni mogel narediti nihče, razen nas. Lahko smo, ker je Tito rekel, da smemo. Takoj ko je on dal svoje privoljenje, si lahko počel, kar si hotel. Lahko si celo razstrelil most," pripoveduje v odličnem dokumentarnem filmu Cinema Komunisto Bata Živojinović, obraz jugoslovanskega partizanskega filma.

Živojinović govori o tem, kako so med snemanjem Bitke na Neretvi v imenu verodostojnosti ustvarjalci "še enkrat porušili most čez Neretvo".

"Ima se, može se," bi lahko rekli o zlati dobi jugoslovanskega filma, ki je cvetel tudi - ali predvsem - zato, ker je bil Josip Broz - Tito velik filmski navdušenec, ki je vsak večer nujno pogledal najmanj en film, ki mu ga je zavrtel osebni kinooperater Leka Konstantinović, v svojih rezidencah po Jugoslaviji pa gostil največje hollywoodske zvezdnike, kot sta bila zakonca Elizabeth Taylor in Richard Burton - ki je v Sutjeski (1973) upodobil samega Tita - potem ko mu je ta dal svoj osebni blagoslov, seveda.

Vsi največji
V leta 1946 ustanovljenih studiih Avala so poleg Burtona snemali še Yul Brynner, Kirk Douglas, Anthony Quinn, Alfred Hitchcock in Orson Welles - večjih imen v tistem času ne bi mogli najti. Tu so zgradili kuliso Pekinga 13. stoletja, da je Alain Delon lahko igral Marca Pola, tu so postavili kraljestvo Džingiskana, ki ga je igral Omar Sharif, in stari Rim za miniserijo Quo Vadis? z Maxom von Sydowom. Produkcija je bila izjemna, dediščina Avale, ki je bila v 60. letih eden od centrov svetovne kinematografije, neizmerljiva.

"Direktiva je bila: vse delajte tako, da ne bodo opazili, da niso v Hollywoodu. Vse je bilo na vrhunski ravni, ker je država koprodukcije in njihov denar pač potrebovala," se v Cinema Komunisto spominja nekdanji direktor studia Avala film Dragiša Gile Đurić. Režiserka filma Mira Turajlić si je za izhodiščno točko Cinema Komunisto vzela Avala film kot kraj, "kjer se je rojevala iluzija o Jugoslaviji", razpadajoče filmske studie pa kot analogijo za razpad nekdanje skupne dežele.
"V to zgodbo sem vstopila kot pripadnica nove generacije jugoslovanskih filmskih ustvarjalcev z zelo nejasnimi spomini na deželo, ki ne obstaja več. Odrasli smo med ruševinami nečesa, kar nostalgično imenujemo 'zlata doba'. Zamudili smo to veliko žurko in prišli ravno ob času, ko je bilo treba plačati račune,"
je ob premieri filma, posnetega leta 2010, povedala danes 34-letna Turajlićeva.

Povojno propadanje
"Računov" Avala film po vojni ni mogla plačati. V 90. letih so sem ter tja še posneli kak film (zadnjega leta 2000), danes pa kompleks stavb, kulis in skladišč na pogozdenem hribu nad srbsko prestolnico žalostno propada - v zapuščenih prostorih so si zatočišče našli potepuški psi, plevel prerašča odre, kulise se počasi sesedajo v prah. Studio, ki je bil po razpadu Jugoslavije delno privatiziran, 51 odstotkov delnic pa je bilo prodanih Yugoexporutu, se od propada le-tega spopada z resnimi finančnimi težavami.

Junija leta 2011 so razglasili bankrot, leta 2012 je srbska vlada pokazala pobudo, da bi ga znova obudila, a se to nikoli ni zgodilo, lansko pomlad pa so poskušali prodati tako rekoč vse, kar je na območju studia še mogoče najti - od kostumov, rekvizitov do filmskih pravic in kataloga bogate filmske produkcije. "Kinematografija vsake države je ključna sestavina njene dediščine," pravi Turajlićeva. "Filmi, ki so nastali pod okriljem Avale, ne predstavljajo le kulturne zgodovine Srbije, ampak celotne Jugoslavije. Končala bo v zasebnih rokah lokalnih poslovnežev, ki ga bodo lahko po mili volji izkoriščali ali celo ovirali dostop do njega, če se jim bo zazdelo."

Srbski filmski umetniki se sicer še vedno trudijo najti rešitev za prodajo 105 milijonov evrov težkega Avala filma, za katerega pravijo, da bi bil lahko središče domače filmske produkcije, zanimiva pa tudi za tuje ustvarjalce. A to se v tem trenutku zdi vse bolj utopično, zaradi šest milijonov evrov dolga pa grozi, da bodo skupaj s kulisami izginili tudi filmske pravice in kulturna dediščina jugoslovanske kinematografije. Filmski sklad z 250 filmi za zdaj ni na prodaj, kar pa ne pomeni, da ne bo v bližnji prihodnosti.

K. S.

Prijavi napako
Komentarji
-sloga--
# 21.01.2014 ob 06:37
Zamudili smo to veliko žurko in prišli ravno ob času, ko je bilo treba plačati račune
PONOS
# 21.01.2014 ob 07:39
Takrat se je ustvarjalo,sedaj se pa ustvarjeno krade.
Takrat je bil kriv Beograd in južnjaki.Kdo je pa zdaj kriv?
Včasih vrh Evrope sedaj dno vzhodne evrope.
Kekec99
# 21.01.2014 ob 07:19
"Ima se, može se" je rekel, sedaj pa, ima se poberi vse
findAD.net
# 21.01.2014 ob 09:37
Uf, kar dva IMV-ja, nekdanji ponos slovenske avtomobilske industrije na sliki 16 ;)
stewie
# 21.01.2014 ob 07:39
Sloga, ob tvojem komentarju sem se glih spomnil na legendarni citat Nikole Koja iz (še bolj legendarnega) filma Lepa sela lepo gore, ki je namenjen glih liku, ki ga igra Bata Živojinović. V dobri minuti pove več resnice o bivši Jugi, njenem režimu in končnemu propadu, kot večurni govori vseh politikov skupaj:
http://www.youtube.com/w
atch?v=RBArEtK1z7c
dejneseri
# 21.01.2014 ob 22:21
@malidelnicar. Jugoslavija je mrtva in zaradi ljudi, ki razmisljajo tako kot ti bo kmalu tudi slovenija. Preseli se v sedanjost in iz preteklosti vzami, kar je vrednega, dobrega in uporabnega.
yoda
# 21.01.2014 ob 10:16
a danes pa kao ni propagande? :)

Ne razumem, kako se lahko nekateri sramujejo svoje zgodovine!

BTW. Kot zanimivost, naj povem, da je Hollywood dobil ideje za svoje akcijske filme, v katerih glavnemu junaku nikoli ne zmanjka streliva in se sam bori proti nepregledni množici sovražnikov, ravno v jugoslovanskih partizanskih filmih :).
dejneseri
# 21.01.2014 ob 09:55
@vinbencin tako razmisljanje je popolnoma v skladu z: vsi politiki so pokvarjeni, vsi zdravniki so korumpirani, vsi delavci v js so paraziti. get some perspective.
dejneseri
# 21.01.2014 ob 09:54
@MikM, no zdaj mi pa eno drzavo/rezim povej, ki ni investirala v filmsko propagando... al je pac "prava" propaganda pa ok?

@Lovec ce mogoce ne ves, zgodovina se ni zacela leta 1991, prav tako tudi ne 1945. mogoce si lahko malo razsiris horizonte in sprejmes tudi kaksen del zgodovine, ki mogoce ni lih vezan samo na slo-drzavo, je pa se kako del tudi slovenske zgodovine.
dejneseri
# 21.01.2014 ob 10:11
tvoje vprasanje torej ni kaj se je ustvarjalo (umetnost, industrijski dizajn, filmi) ampak kaj se je delalo (proizvodnja dobrin?)?

seveda je jasno, da jugoslavija ni bila idealna drzava, celo zelo dalec od tega. ampak ni bilo pa vse slabo, marsikaj je bilo izjemnega, zlasti na podrocju ustvarjanja. in seveda ne gre nekriticno gledati na in romantizirati preteklost, ampak glede na to da se preteklost vsake drzave gradi na pozitivnih zgodbah, ne vem zakaj se tako otepamo vsega, kar je bilo v jugoslaviji ok (posledicno je slovenija drzava brez pozitivne zgodbe/zgodovine). a se mogoce nemci zaradi naci-vagna odrekajo VW?

in ce razmisljas na podlagi dejstev in podatkov, potem bos vedel, da srbija pred drugo vojno ni bila drzava, ampak je bila del kraljevine jugoslavije.
manrose.
# 21.01.2014 ob 21:35
Boljše prikazovanje biserov Jugoslavije, od katerih so ljudje imeli kaj, kot pa prikazovanje vaše.... čak, česa že? Aja, ta beli nimate nič, ker Kraljevina in Avstro-Ogrska nista hlapcem gradila nič, razen kočij.

Včasih se je boljše tematiki, ki ti gre na živce, izogniti, kot pa komentirati proti članku in širiti negativno energijo ter izpasti bedak.
GORILA
# 25.03.2014 ob 15:18
največkrat predvajani film (svetovno) v kinematografih - Valter brani Sarajevo!
DejanD
# 24.01.2014 ob 17:56
Bata legenda ter tud ostali pajo, jara npr. Carski filmi.
5-RA
# 29.08.2017 ob 11:18
,,ker Kraljevina in Avstro-Ogrska nista hlapcem gradila nič,,
Bejž no, po katerih cestah se pa voziš, po kateri železnici, kdaj so izšušili barje, naredili Grubarjev kanal, da Ljubljana ni več pd vodo, Kdo je uvedel obvezno OŠ, Kdo je zapovedal saditi krompir? ?
Ne bluzi, ker si popolnoma nerazgledan
Lupo
# 21.01.2014 ob 08:21
Naj to odkupi Viba na racun davkoplacevalcev!
VinBencin
# 21.01.2014 ob 10:02
dejneseri
razmisljam na podlagi dejstev in podatkov. Srbija je se pred drugo svetovno vojno bila za regijo dostojna drzava. Bolj produktivna kot Grcija naprimer. Od leta 1945 do leta 1991 pa je padla na dobro cetrtino grske produktivnosti. Toliko o tem kako se je "delalo"...
bori
# 21.01.2014 ob 20:42
...počasi bo še kdo spoznal, da morda le ni bilo vse tako slabo takrat...

Pljuvati, kritizirati, krasti vsepovprek... nove slovenske vrline... je pa Reality Show. Kriv seveda nihče.. no, ja, strici, tete, zvezde, Tito, totalitarizem... se najde, se...
Kanjec
# 21.01.2014 ob 14:16
Spet pogrevanje telih jugo reliktov...
Arso
# 21.01.2014 ob 18:40
Pa ja nismo spet Slovenci krivi, ko je zmanjkalo denarja na Balkanu.
VinBencin
# 21.01.2014 ob 09:57
MikM
tega nase ovce nocejo niti slisat. Govorijo o "ponosih" bivse juge... po tej logiki so potem neonacisti v Nemciji lahko najbolj ponosni ljudje na svetu s Volkswagnom. Ljudski avto, ki ga je nacizem ustvaril in ga ze dolgo prodajajo po celem svetu.
Si ne morem predstavljat kako bi nasi levicarji hvalili kakega Tita, Stalina... ce bi pod njihovim rezimom bil ustnovljen nek "ljudski avto", ki bi danes vozil naokrog milijone in milijone ljudi...
Tako pa si dajejo duska z brezveznimi svetu neznanimi zadevami in si umisljajo, da so takrat bili nekaj vredni.
MikM
# 21.01.2014 ob 07:45
Propagandni stroj Yugovine. Tudi Dolfe je veliko investiral v filme... Je že vedel zakaj ...
malidelnicar
# 21.01.2014 ob 21:31
Smrt Jugoslaviji!
Svobodo Sloveniji!
janezdolzan
# 21.01.2014 ob 10:15
pranje možganov in jugonostalgija do bridkega konca
VinBencin
# 21.01.2014 ob 09:50
PONOS
kaj se je takrat ustvarjalo? Mizerijo! Filme mimogrede snemajo tudi danes v marsikateri podrazviti drzavi...
Lovec
# 21.01.2014 ob 09:34
Čemu ta reportaža. Komu na čast in zakaj. Je to vštric z obiskom Ga. AB in odprtje rastave o JBT.
Kazalo