Pretvornik Vert je odličen pripomoček pri preračunavanju valut. Foto: Calumaa
Pretvornik Vert je odličen pripomoček pri preračunavanju valut. Foto: Calumaa
Aplikacija Vert shranjuje pretvorbe, ki jih je uporabnik potreboval v preteklosti. Foto: Calumaa

Če vpišeš v iskalnik besedo 'converter', res naletiš na več kot 2.000 najrazličnejših pretvornikov. Vendar do zdaj ni bilo nobenega takšnega, ki bi bil res konkreten, na drugi strani pa všečen in uporaben. Številni se med seboj izključujejo, saj so lahko uporabni, vendar je uporabniški vmesnik lahko precej "trd".

Idejni vodja projekta Andrej Mihelič o svoji ideji
Vert je lahko tudi pripomoček pri pomerjanju oblačil. Foto: Calumaa
Vert je požel veliko pozitivnih kritik tudi zaradi svojega grafičnega uporabniškega vmesnika. Foto: Calumaa

Med dosežki globalizacije v zadnjih nekaj stoletjih je brez dvoma tudi vzpostavitev univerzalnih merskih enot za najosnovnejše stvari, kot so denimo teža, dolžina in merjenje časa.

Na tem področju je v preteklosti vladala precejšnja zmeda, saj je imela vsaka večja država svoje merske sisteme. Anglosaški svet se na drugi strani še vedno trudi biti nekakšna izjema in še naprej uporablja čevlje in palce ter toči pivo v pintih.

Pri denarnih enotah je zadeva še naprej kaotična, saj poznamo le dve "globalni" valuti, dolar in evro, v kateri se potem skuša preračunavati na podlagi trenutnih tečajev lokalne denarne enote. Kar je precej zamudno početje.

S projektom Uspešna Slovenija želi MMC predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so letos na različnih področjih kljub gospodarski krizi dosegli odličnost in poželi priznanje, nagrado, pohvalo. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, zdravniki, znanstveniki, umetniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Vabimo vas, da nam na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si pošljete svoj predlog!

S popularizacijo spleta so se pojavili številni pretvorniki, ki omogočajo natančno pretvorbo merskih in denarnih enot ter precej olajšajo preračunavanje sleherniku, ki skuša izračunati, koliko funtov je en kilogram, ali koliko v resnici znaša tečaj ruskega rublja, da ga pri menjavi evrov ne bodo ogoljufali.

Všečen pretvornik enot za iPhone
Številni pretvorniki so na voljo tudi za pametne telefone, ki so tovrstne pripomočke naredili še uporabnejše. Pri vsem tem je morda malce nenavadno le to, da si je trenutno najbolj všečen in najuporabnejši pretvornik merskih enot za Applove prenosne telefone zamislil mladi trio iz Kranja, ki se skriva za imenom Calumaa.
Njihov univerzalni pretvornik Vert, ki so ga začeli tržiti v Applovi spletni trgovini z aplikacijami v drugem letošnjem septembrskem tednu, je postal prava mala uspešnica, saj jih je Apple izpostavil v rubriki Najboljše nove aplikacije (Best New Apps) v kar 47 državah, v rubriki Zasnovan za iOS7 (Designed for iOS7) v 19 državah, v ZDA pa so jim celo dodelili prvo, glavno oglasno pasico in prvo mesto med najboljšimi novimi aplikacijami v kategoriji Pripomočki (Utilities). Ob tem so bili deležni tudi številnih pohvalnih recenzij na spletnih portalih o tehnologiji.
V čem je pretvornik Vert tako poseben? Večinoma mu pripisujejo inovativnost, všečnost in uporabnost. Hkrati pa denimo vsebuje več kot 900 merskih enot v 33 kategorijah in samodejno nastavlja valute na podlagi geografske lege.

Kakšni so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Mladi bi si lahko, namesto iskanja zaposlitve, poskušali ustvariti svoje delovno mesto. Super bi bilo, če bi država (s pomočjo Evrope, seveda) nudila več stimulacij za obetavne začetnike z dobrimi idejami. Tako bi se počasi spremenili načini delovanja, miselnost, ... Več razmišljanja s svojo glavo, z mislijo na druge, več povezovanja in manj podrejanja starim praksam, ki so se izkazale za nefunkcionalne.

Med uporabnimi funkcijami Verta je tudi pretvarjanje velikosti oblačil, obutve in pokrival, na vmesniku pa je mogoče najti tudi nekatere izmišljene merske enote, kot so oslovska moč, časovna enota kardashian, dolžina sinji kit ali volumen olimpijskega bazena.
"Če vpišeš v iskalnik besedo 'converter', res naletiš na več kot 2.000 najrazličnejših pretvornikov. Vendar do zdaj ni bilo nobenega takšnega, ki bi bil res konkreten, na drugi strani pa všečen in uporaben. Številni se med seboj izključujejo, saj so lahko uporabni, vendar je uporabniški vmesnik lahko precej 'trd'," pravi idejni vodja projekta Andrej Mihelič.
Pretvornik se jim je zdel dobra ideja, saj ga je mogoče narediti s precej majhnimi stroški. Največji strošek je, kot pravi Andrej, pravzaprav čas, ki ga porabiš za izdelavo.
Zakaj pretvornik le za jabolčne telefone
Vedno večji delež na trgu pametnih mobilnih telefonov imajo naprave z operacijskim sistemom Android. Toda Vert je namenjen zgolj za "jabolčne" telefone. "Androida se bomo prej ali slej lotili, vendar potrebujemo zagonska sredstva," pravi Andrej. Drug razlog se skriva v hvaležnosti trga iOS-naprav.

"Kultura nakupovanja aplikacij je drugačna. Applovi uporabniki so pripravljeni plačati dolar za aplikacijo. Androidovi uporabniki pa se odločajo za brezplačne aplikacije, na katerih se vrtijo oglasi," dodaja.
Vert je na prodaj praktično za drobiž, saj je v Applovi spletni trgovini na voljo za dolar oz. 89 evrskih centov. To pomeni, da resnejši zaslužek omogoča prodaja več deset tisoč aplikacij. Svoj delež pri androidnih napravah namreč pobereta Apple in Google, in sicer 30 odstotkov.
Prodaja aplikacij pa je izjemno odvisna od promocije izdelka. "Odziv je bil do zdaj relativno dober. Kadar koli se kje pojavi kakšna recenzija, poskoči prodaja našega pretvornika," pravi Katarina Lotrič, ki skrbi za promocijo. Po odmevnejših recenzijah se jim je pripetilo, da so dnevno prodali 2.500 aplikacij.
Številna priznanja, ki so jih prejeli za svojo aplikacijo, pa označuje za lep dosežek, saj so "povsem 'no name' podjetje". "Glavni cilj je bil preboj na trg aplikacij, saj kasneje lahko lažje nekoga prepričaš, da investira vate, če postaneš prepoznaven," razlaga Katarina.
Dober izdelek pa seveda dobi številne posnemovalce, kar se je zgodilo tudi njihovemu pretvorniku. "Eden izmed posnemovalcev je celo kopiral naš logotip, sicer v drugi barvi. Vendar smo ga prijavili Applu in so ga odstranili," pravi in dodaja, da kopiranje na nek način kaže, da dobro delajo.
In prihodnost? Naslednji korak bo izdelava pretvornika za tablico iPad, saj tu po njihovem mnenju še ni nobenega res odličnega pretvornika. Prav tako nameravajo svoj izdelek "lokalizirati" in ga izdati tudi v drugih jezikih, in ne zgolj v angleščini. Nato pa bodo razvijali še nekatere druge projekte, ki pa so zdaj še na stopnji ideje.

Če vpišeš v iskalnik besedo 'converter', res naletiš na več kot 2.000 najrazličnejših pretvornikov. Vendar do zdaj ni bilo nobenega takšnega, ki bi bil res konkreten, na drugi strani pa všečen in uporaben. Številni se med seboj izključujejo, saj so lahko uporabni, vendar je uporabniški vmesnik lahko precej "trd".

Idejni vodja projekta Andrej Mihelič o svoji ideji