Dan odprtih vrat 15 slovenskih startup podjetij poteka v okviru Tedna interneta, ki v organizaciji slovenske internetne skupnosti poteka do 30. oktobra. Foto: EPA
Dan odprtih vrat 15 slovenskih startup podjetij poteka v okviru Tedna interneta, ki v organizaciji slovenske internetne skupnosti poteka do 30. oktobra. Foto: EPA

Poleg neposrednih investicij so slovenski podjetniki sredstva zbirali tudi na platformah za množično financiranje, kjer je osmim slovenskim projektom uspelo zbrati okoli milijon dolarjev. Podjetja so v povprečju zbrala petkratnik zastavljene vsote, je na srečanju švicarskih in slovenskih podjetnikov z naslovom Internet Rockstars pojasnil Gerbec.

Na srečanju so se slovenski internetni ustvarjalci srečali s skupino švicarskih podjetnikov, investitorjev, inkubatorjev, zagonskih podjetij in spletnih oblikovalcev iz Züricha, ki jih zanima podjetniška scena v Sloveniji.

Uspešna in konkurenčna Slovenija
Organizatorji so tuji delegaciji predstavili pozitivno plat slovenskega gospodarstva. Aleš Cantarutti iz Gospodarske zbornice Slovenije je udeležencem predstavil značilnosti slovenskega gospodarstva, ob tem pa poudaril, da je Slovenija kljub svoji majhnosti že večkrat pokazala, da je lahko zelo uspešna in konkurenčna.

Diplomatski in izobraženi
Ameriški poslovnež Matt Mayfield, ki že več kot 10 let živi v Sloveniji, pa je Slovenijo predstavil kot izvozno naravnano državo z izobraženo delovno silo, dobrim poznavanjem tujih jezikov, dobro infrastrukturo in "diplomatsko" poslovno naravnanostjo. "Slovenci so kot Židje, ki se niso nikoli preselili," se je pošalil.

Med pomanjkljivostmi pa je naštel slabo razvito prodajo in marketing, saj zaradi majhnosti "vsak pozna vsakega", osebno zavist in pomanjkanje sodelovanja znotraj podjetji ter relativno zaprt trg.

Zagonska podjetja odpirajo vrata
Več kot 15 uspešnih zagonskih podjetij iz Ljubljane in okolice danes v sklopu prvega Tedna interneta v Sloveniji odpira svoja vrata obiskovalcem. Med njimi bodo Astina, CubeSensors, Fieldoo, Flaviar, DietPoint, DLabs, Infinum, Klika, Lumu Labs, Oculus, OdoCost, Zemanta, 3fs, Toshl in Toonia.

Z dnevom odprtih vrat oziroma tako imenovanim 'startup crawlom', ki bo potekal med deseto in četrto na sedežih omenjenih podjetij, želijo mladi podjetniki pokazati, da zagonska podjetja niso le "visokoleteče ideje in drzni načrti, ampak tudi zanimivi ljudje in kreativno okolje".