Novice
tv
sreda, 11. julij. 2018 - Iz junijskega poročila

Komentiranje tekem svetovnega nogometnega prvenstva

Več odzivov se je nanašalo na komentiranje tekem svetovnega nogometnega prvenstva. Pohvale so bile redke (Tomaž Hudomalj, Aleš Potočnik), prevladovale so kritike. V nadaljevanju je nekaj primerov pritožb in odgovorov.  

»Če varuh pravic nas gledalcev resnično deluje, potem prosim, da odstranite s komentatorskega mesta Stareta in Milovanoviča. Preprosto, nista več sposobna resnega dela. Toliko neumnosti, bedastih komentarjev, duhamornosti, nekih nepotrebnih statističnih podatkov prepisanih s spletnih strani in predvsem nepoznavanje športa sta enostavno preveč za kakršnokoli tv postajo. Pa preberite komentarje na MMC.« (I. K.)  

»Lepo vas prosim, da odgovornim predlagate, da preden določijo kateri novinar bo spremljal in komentiral kakšno športno prireditev, vsaj poskusijo poslušati na drugih, predvsem tujih uveljavljenih hišah, kako in na kakšen način se za posamezno zvrst komentira. Če jim to ne uspe pa naj vsaj kritično poslušajo komentarje svojih novinarjev skupaj z njimi. Prav mučno je gledati in poslušati nogometno tekmo, ki jo novinar komentira monotono (dolgočasno) kot prenos smučarskih tekov, skokov, sankanja. Takšna komentiranja so za kakšne kraljevske poroke, politična srečanja in podobno ne pa za nogometne tekme. Druga skrajnost pa je vpitje, kot pri prenosu motorističnih dirk, pri tem pa se očitno sliši, kako si obremenjuje glasilke.« (D. J.)  

Odgovorni urednik Športnega programa TV Slovenija Gregorja Peternela je odgovarjal na vsa vprašanja in pritožbe; nekaj primerov:  

»Andrej Stare je dolgoletni reporter TV Slovenije, kateri je vdan vso svojo novinarsko / reportersko kariero. V tem času je izoblikoval svoj slog, ki je nekaterim bolj, drugim pa manj všeč. Moram vam pojasniti, da nogomet, pa tudi druge športe, spremljal že več kot 40 let. Neprecenljiva je njegova zakladnica lastnega arhiva podatkov iz nogometa, hokeja na ledu, atletike in smučarskih skokov, s katerimi gledalce informira s podatki, ki jih na spletu ne boste našli. Trditev o kroničnem nepoznavanju športa je iz trte zvita, ne nazadnje gre tudi za dolgoletnega športnega delavca, ki je s svojim medicinskim znanjem, nenazadnje je dr. Stare zdravnik, pomagal številnim slovenskim športnikom, več let je bil tudi zdravnik NK Olimpije in je šport, predvsem pa nogomet spoznal tudi s tega vidika. Se pa strinjam, da je pri svojem delu nekoliko drugačen. Zato je pridobil številne oboževalce, pa tudi tiste, ki njegovih komentarjev ne odobravajo in na te stvari je bil tudi že opozorjen.«  

»Gospod Ivo Milovanovič je eden najbolj spoštovanih mož našega uredništva, ki je svojim delom pospremil številne uspehe slovenskega športa in postavljal standarde poročevalskega dela. Nekoč je bil nogometaš, ta šport pa podrobno spremlja ves čas svoje novinarske in reporterske kariere. Izoblikoval je svoj slog, ki je mnogim všeč. Okusi so različni, kar potrjuje dejstvo, da sem ravno včeraj prejel pošto v kateri gledalec njegovo komentiranje tekme daje za vzor.«  

» V športnem uredništvu imamo specializirane novinarje in reporterje posameznih športov. Verjemite mi, da svoje športe spremljajo zelo natančno in dobro poznajo tudi delo konkurence. Vsak sam izoblikuje svoj slog, ob kredibilnem poročanju, če izpostavim samo enega od kriterijev, pa je priporočljivo, da pri tem poskušajo biti svojstveni in ne, da posnemajo druge. Vsi novinarji in reporterji športnega programa TV Slovenija so vzgojeni na nacionalni televiziji, kjer si samo z izkazanim delom prislužijo delo na posameznih projektih in tudi napredovanja, kar pomeni možnost komentiranja tekem. Reporter športnih prenosov nihče ni postal naključno.«

V odzivih so pritožniki večkrat izjavljali, da so komentatorji drugih televizij, zlasti HRT, bolj prepričljivi, ob tem pa so izražali tudi proteste zaradi zatemnitve prenosov pri kabelskih operaterjih (ta tematika je obravnavana v poglavju RTV – Splošno – na str. 36).