Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je izjemen občutek," je povedal Kalešić po svojem že 1.487. skoku med padalskim tekmovanjem v Bihaću ta konec tedna. "Počutim se super, mentalno spočit in uživam v odlični družbi."

Kalešić se je s tem športom prvič spoznal pred več kot 70 leti, med usposabljanjem v letalskem centru v Srbiji, nato pa je sam postal padalski inštruktor. Leta 1963 je postavil jugoslovanski rekord s skokom iz letala z višine 5.500 metrov.

"Sem najstarejši aktivni padalec v Evropi," je povedal z nasmeškom na obrazu. "S tem si želim nadaljevati še deset let, da bi se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot bosanski padalec."

Kalešić med inštrukcijo mladih padalcev. Foto: Reuters
Kalešić med inštrukcijo mladih padalcev. Foto: Reuters

Kalešić, ki kondicijo ohranja s 15-minutnim razgibavanjem dnevno, njegova soproga pa pazi na njegovo prehrano, je prejšnji mesec v pripravah na tekmovanje v Prijedorju opravil 21 skokov v petih dneh. Tamkajšnji letalski klub mu namerava posojati padalo, dokler ima veljavno zdravstveno potrdilo.

Največja želja – imeti lastno padalo

Njegova največja želja je, da bi si nabavil lastno padalo, še dodatnega pa za usposabljanje mladih padalcev.

"Sem upokojenec brez sredstev za nakup padala, bi ga pa nadvse rad imel, da bi lahko usposabljal svoje tečajnike, ki bi me nato nekega dne zamenjali na tekmovanjih," je povedal.
Kako ohranja tako dobro fizično kondicijo pri svojih letih? Ima preprost recept.

"Padalstvo je ekstremen šport, ki terja koncentracijo. Za to moraš biti dobro skoncentriran, moraš dobiti dovolj spanca, da pa lahko dobro spiš, moraš imeti čisto vest, da nisi nikogar užalil ali škodil komu. Tako lahko spiš brez nočnih mor in lahko skačeš."