Med petimi starodobniki znamke Alfa Romeo v Goodwoodu bo najstarejši gran premio tipo B P3 letnik 1932. Foto: Alfa Romeo
Med petimi starodobniki znamke Alfa Romeo v Goodwoodu bo najstarejši gran premio tipo B P3 letnik 1932. Foto: Alfa Romeo

Šest desetletij po predstavitvi prve giuliette bo Alfa Romeo v Veliko Britanijo poslala osem atraktivnih modelov, od tega pet starodobnikov iz muzeja Museo Storico Alfa Romeo, v katerem hranijo vrsto primerkov vozil iz bogate zgodovine italijanskega izdelovalca vozil s športnim srcem.

Barve medvojnih športnikov bo zastopal enosedežnik gran premio tipo B P3, letnik 1932, z vrstnim osemvaljnikom, ki mu pogosto niso bili kos niti nemški tekmeci. Tazio Nuvolari pa jim je leta 1935 na Nürburgringu z zmago dal še posebej bolečo lekcijo.

Razred zase je bila tudi kombinacija Juana Manuela Fangia in enosedežne alfe romeo 159 alfette letnik 1951. Dvosedežna 750 competizione letnik 1955, ni nikoli dosegla svetovne slave z uspehi na dirkališčih, a njena vrednost je toliko večja, ker so izdelali le dve.

Peterico dragocenih starodobnikov pa dopolnjujeta še giulietta SZ coda tronca letnik 1960, ena izmed najzmogljivejših in najredkejših giuliett, in GTA 1300 junior letnik 1971, ki se je dokazala tudi na številnih dirkališčih. Za krmilom zadnje je uspehe nizal tudi "Leteči Holandec" Toine Hezemans, ki bo v Goodwoodu častni gost italijanske športne znamke.