Parkirna tipala so vgrajena v okvirje, v katere se namestijo registrske tablice. Foto: FenSens
Parkirna tipala so vgrajena v okvirje, v katere se namestijo registrske tablice. Foto: FenSens

Pri podjetju FenSens so se domislili novega sistema za pomoč pri parkiranju, ki deluje v povezavi s pametnim telefonom in je uporaben v avtomobilih, ki nimajo vgrajenih parkirnih tipal.
Gre za napreden okvir registrskih tablic, ki se namestijo spredaj in zadaj na vozilu in imajo vgrajeno brezžično povezavo (Bluetooth) in tipala. Naprava se poveže s pametnim telefonom z naloženo posebno aplikacijo, ki omogoča spremljanje oddaljenosti vozila od ovire. Tipala zaznavajo vse ovire, ki so oddaljene do tri metre od avtomobila.
Vizualni prikaz z različnimi barvami na zaslonu pametnega telefona vozniku omogoča vpogled, kako daleč stran je od ovire, ko je blizu ovire, pa ga na to lahko opozarja tudi vibriranje telefona, zato mu ga ni treba med parkiranjem jemati iz žepa. Pri podjetju FenSense v kompletu s parom brezžičnih okvirjev za registrske tablice zagotovijo še baterijo, ki omogoča petmesečno avtonomijo, polni pa se dve uri, in izvijač za montažo okvirjev.
Ceneje od parkirnih tipal
Pri podjetju trdijo, da so okvirji uporabni za vsa vozila, ki v dolžino ne presegajo 10 metrov. Cena za parkirnega asistenta je 130 evrov v redni ponudbi, kar je veliko ceneje od dodatne vgradnje klasičnih parkirnih senzorjev, ali doplačila za parkirne senzorje pri nakupu novega avtomobila, ki jih avtomobilski proizvajalci pogosto prodajajo v paketu z drugimi naprednimi sistemi za pomoč vozniku.