Mustang bo prihodnje leto praznoval pomemben jubilej - petdesetletnico prihoda na trg. Foto: Ford
Mustang bo prihodnje leto praznoval pomemben jubilej - petdesetletnico prihoda na trg. Foto: Ford

Znatnih 37 odstotkov od več kot 75.000 Evropejcev iz Avstrije, Belgije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Italije in Španije je namreč izbralo Fordovega mustanga kot klasičen avtomobil, ki bi ga imeli najraje. Ker gre za specializirani spletni portal z avtomobilsko tematiko, posvečen nakupu in prodaji avtomobilov, bi bilo sicer korektno zapisati, da so to predvsem tisti Evropejci, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov zanimajo za avtomobile, vendar pa to ne zmanjša vrednosti zvenečega avtomobilskega imena s polstoletno tradicijo.

Ford se namreč pripravlja na jubilejno petdesetletnico od premierne predstavitve prvega mustanga, ki jo bodo očitno zaznamovali tudi z dejavnejšo prodajo modela na evropskih trgih. Eden izmed prvih mož evropske veje Forda Roelant de Waard je rezultat ankete komentiral z besedami, da je "Mustang že skoraj pol stoletja bistven del avtomobilske kulture in eden izmed najbolj prepoznavnih modelov na svetu".

Za prihodnje leto pripravljajo pri Fordu številne dogodke, s katerimi bodo zaznamovali jubilej modela, ki je na trg pripeljal leta 1964 in se kmalu uveljavil kot simbol novega življenjskega sloga. Pojavil se je v skoraj 3.000 filmih in televizijskih oddajah, omenjajo ga številne pesmi, starejši letniki so iskani in cenjeni starodobniki, novejše izdaje pa so visoko na vrhu seznama - po navadi neuresničljivih - želja navdušencev nad zmogljivimi avtomobili.