Prvi električni jaguar bo nastajal v tovarni Magna Steyr v Gradcu. Foto: Jaguar
Prvi električni jaguar bo nastajal v tovarni Magna Steyr v Gradcu. Foto: Jaguar

Podjetje Jaguar Land Rover je s kanadsko-avstrijskim avtomobilskim velikanom Magna Steyr že julija 2015 podpisalo pogodbo o proizvodnji v tovarni v Gradcu v sosednji Avstriji, a takrat ni bilo natančno navedeno, kateri modeli bodo tam nastajali. Automobilwoche je takrat poročal, da naj bi Magna za JLR sestavljala električno vozilo in novi land rover discovery.

Speth je potrdil, da bo eden izmed dveh napovedanih modelov I-pace, medtem ko ni želel potrditi, ali bo tudi drugo vozilo električno in ali bo šlo za model znamke Land Rover.

Dela že potekajo
Medtem so v Magninem obratu v Gradcu že začeli dela za širitev proizvodnih zmogljivosti za proizvodnjo dveh novih modelov JLR. Po poročanju nemške revije Automobil Produktion naj bi leta 2019, ki bo prvo polno leto proizvodnje električnega jaguarja, s tekočih trakov v Gradcu prišlo 13.000 primerkov.

Jaguar je model I-pace v konceptni obliki prvič predstavil pretekli teden na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. V serijski izvedbi bo prišel na trg sredi leta 2018, z njim pa se bo britanska znamka zoperstavila električnim modelom, ki sta jih napovedala premijska tekmeca Audi in Mercedes-Benz.

V Gradcu trenutno nastajata mercedes razreda G in mini countryman, pri čemer bodo zadnjega proizvajali še do konca leta, nato pa ga bo nadomestila proizvodnja BMW-ja serije 5.

Magna Steyr naj bi tovarno postavila tudi pri nas, in sicer v štajerski občini Hoče - Slivnica. V njej naj bi zaposlili do tri tisoč ljudi. Zato da se gradnja tovarne res začne, je vlada sprejela predlog zakona, s katerim bi poenostavila postopke, ki so za to potrebni.