Kanadsko-avstrijski avtomobilski velikan Magna Steyr naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in zaposlil do tri tisoč ljudi. Foto: EPA
Kanadsko-avstrijski avtomobilski velikan Magna Steyr naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in zaposlil do tri tisoč ljudi. Foto: EPA
false
Zdravko Počivalšek ne verjame, da bo v zakonu omogočena razlastitev zemljišč potrebna. Foto: MMC RTV SLO

S posebnim zakonom namreč želijo na gospodarskem ministrstvu omogočiti kar najhitrejšo izvedbo vsega potrebnega za to, da bi ujeli vse roke in se s tem izognili morebitni konkurenčnejši ponudbi katere izmed sosednjih držav, je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Razvojno območje, ki ga bodo določili z zakonom, bo obsegalo konkretno lokacijo v občinskem prostorskem načrtu občine Hoče - Slivnica. Prav tako bodo opredelili strateško naložbo, ki bo ustvarila najmanj tisoč novih delovnih mest na problematičnem območju z visoko stopnjo brezposelnosti.

Zakon potrebujemo po ministrovih besedah predvsem zaradi pridobivanja zemljišč in zmanjšanja zaostanka za preostalimi državami, ki so Sloveniji na tem področju konkurenčne in našo državo pri pridobivanju takšnih projektov prehitevajo. "Če tega ne naredimo, se bo zgodilo to, da se bo razkorak s konkurenčnimi državami le še povečeval," je dodal Počivalšek.

V skrajnem primeru razlastitev
Predlog zakona med drugim določa tudi možnost razlastitve lastnikov zemljišč na 100 hektarjev velikem območju med mariborskim letališčem in avtocesto, če s katerim izmed njih ne bi bil mogoč drugačen dogovor. Najprej bodo sicer izkoristili možnost čim večjega deleža odkupa zemljišč, tistim, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost, bodo zagotovili nadomestna zemljišča, le v skrajnem primeru, pa bodo šli tudi v razlastitev, je pojasnil Počivalšek, ki ne verjame, da bo to zares potrebno.

Zakon vsebuje tudi ustrezne varovalke, med katerimi je možnost vrnitve zemljišč v kmetijsko rabo, če naložba ne bi bila izvedena v petih letih. Za vlaganja v hoško proizvodno cono se zanima kanadsko-avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr, ki naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in v prihodnosti po poročanju medijev zaposlil celo do 3.000 ljudi.

Vlada pohitela s prilagajanjem zakona za Magno Steyr
Poseben zakon za Magno Steyr
Vlada pohitela s prilagajanjem zakona za Magno Steyr
Poseben zakon za Magno Steyr