Po številnih težavah bo Uber nadaljeval z novim vodstvom. Foto: Reuters
Po številnih težavah bo Uber nadaljeval z novim vodstvom. Foto: Reuters

Kalanick je pred nekaj dnevi napovedal svoj umik iz podjetja za nedoločen čas, nato pa je tudi uradno odstopil z mesta direktorja podjetja, ki prek aplikacije ponuja osebne prevoze.

Težka odločitev je sledila uradnemu pozivu uprave podjetja. Le-ta je v dopisu z naslovom "Moving Uber Forward", v katerem glavni vlagatelji, zaskrbljeni za prihodnost podjetja, zahtevajo spremembe poslovanja.

Začelo se je s smrtjo Kalanickove matere in se nato nadaljevalo z rdečimi številkami, ki so pokazale, da je podjetje v prvem četrtletju pridelalo 708 milijonov dolarjev izgube, s tožbo zaradi kraje intelektualne lastnine z Googlovim podjetjem Waymo ter obtožbami spolnega nadlegovanja, zaradi katerega je podjetje zapustilo 20 zaposlenih.

K temu gre prišteti še težavne odnose z vozniki. Našteto je privedlo do Kalanickovega odstopa, ki pa bo lahko deloval kot član uprave.

V smeri nastopa na borzi
Uprava je nato vlagateljem sporočila, da bo Kalanickov odstop Uberju omogočil vstop v novo poglavje svoje zgodovine.

To naj bi omogočila tudi korenita prevetritev vodilnega kadra. S svojega položaja je namreč predhodno odstopil že nekdanji drugi mož podjetja, Jeff Jones, odšla pa sta tudi vodilna David Bonderman in Emil Michael.

Pot do preporoda podjetja z vstopom na borzo pa se zdi vse prej kot enostavna. Medtem ko se le-to ukvarja z lastnimi težavami, si tekmeci počasi prisvajajo trg. Pred kratkim je denimo Daimlerjev ponudnik prevoznih storitev MyTaxi z nakupom podjetja Clever Taxi skozi glavna vrata vstopil na romunski trg. Pred tem kupil tudi grški TaxiBeat ter v okviru krepitve svojega položaja na vzhodnoevropskih trgih napovedal nove prevzeme.