Odstop Kalanicka je zahtevalo nekaj glavnih vlagateljev v podjetje. Foto: EPA
Odstop Kalanicka je zahtevalo nekaj glavnih vlagateljev v podjetje. Foto: EPA
Uber
Uber naj bi kmalu začel poslovati tudi v Sloveniji. Foto: Reuters
Uber
Poslovanje Uberja pogosto privablja protestnike. Foto: BoBo
Plenković
Hrvaški premier Plenković meni, da Uber tam posluje protizakonito. Foto: EPA
Uber ostal brez njegovega ustanovitelja

Kalanick je bil sicer predtem zaradi slabega stanja v podjetju na dopustu za nedoločen čas, s čimer je želel pomiriti investitorje. Prav pet glavnih vlagateljev je zahtevalo njegov odhod, poročanje časopisa New York Times povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V Uberju so odstop Kalanicka potrdili in zapisali, da gre za drzno potezo, s katero je potrdil svojo predanost podjetju. Dodali so še, da bo Kalanick ostal v upravnem odboru podjetja.

Podjetje se je sicer v zadnjih nekaj mesecih znašlo pod plazom številnih kritik. Težave so izbruhnile februarja, ko je nekdanja inženirka pri podjetju Susan Fowler v blogu objavila, da so jo leto dni, kolikor ji je uspelo tam zdržati, nenehno spolno nadlegovali. Začel je njen vodja - ko ga je prijavila kadrovski službi, je dobila odgovor, da ne bo kaznovan, ker je zelo učinkovit.

Podobnih pritožb drugih zaposlenih se je nabralo več kot 200, podjetju pa grozi tudi zvezna preiskava zaradi uporabe lažne različice aplikacije za prevoze, s katero naj bi zavedli preiskave o morebitnih kršitvah lokalnih zakonodaj.

Uber je sicer z leti zrasel v svetovno velesilo, ki spodnaša taksipodjetja po velikih in majhnih mestih. V San Franciscu, kjer ima sedež, je s 70 milijardami dolarjev ocenjene tržne vrednosti največje podjetje.

V Zagrebu protest taksistov
Približno 100 taksistov z raznih koncev Hrvaške je v jutranji konici oviralo promet na eni najbolj prometnih zagrebških ulic. S protestom so izrazili nezadovoljstvo nad poslovanjem Uberja na Hrvaškem. Uber namreč po njihovem mnenju ne more delovati v državi, dokler ne bo spoštoval tamkajšnje zakonodaje.
Predstavniki hrvaških taksistov so stopili tudi pred novinarje, da bi pojasnili svojo današnjo potezo. Ogorčeni so, ker ameriški ponudnik platforme za prevoze na Hrvaškem posluje približno dve leti, čeprav je tudi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković lani povedal, da storitve na Hrvaškem ponuja nezakonito.

"Delajo na črno"
Taksisti ocenjujejo, da je Uber nelojalna konkurenca, ker vozniki, ki opravljajo prevoze z uporabo te platforme, "delajo na črno" in ne izstavljajo računov za svoje storitve. Od pristojnih institucij zahtevajo prepoved Uberjeve aplikacije, dokler Uberjevi vozniki ne bodo izpolnili vseh pogojev za opravljanje storitev javnega prevoza potnikov, kot jih imajo preostali prijavljeni taksiprevozniki na Hrvaškem.

Protestniki so avtomobile parkirali na dveh izmed štirih voznih pasov Ulice grada Vukovarja, ki je ena izmed prometno najbolj obremenjenih mestnih ulic. Promet so ovirali na približno dveh kilometrih ceste, kar je upočasnilo promet, je sporočila zagrebška policija.

Zagrebškim taksistom so se pridružili kolegi iz nekaterih drugih hrvaških mest, kot sta Split in Dubrovnik, imajo pa tudi podporo hrvaške obrtno-podjetniške zbornice.

Plenković: Uber posluje protizakonito
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je na proteste hrvaških taksistov odzval na seji vlade in poudaril, da je poslovanje Uberja na Hrvaškem v nasprotju s hrvaškimi zakoni.

Povedal je, da so pristojne inšpekcije opravile več kot 170 nadzorov nad vozniki Uberja in njihovimi vozili zaradi ugotavljanja zakonitosti njihovih storitev. Ob tem so izrekli za 5,2 milijona kun kazni (702.000 evrov) in zaplenili 11 avtomobilov, je povedal Plenković.

Poudaril je, da ministrstvi za promet in gospodarstvo ter osrednji državni urad za razvoj digitalne družbe analizirajo stanje glede Uberja ter bodo v "doglednem času" predlagali ustrezne spremembe in dopolnila obstoječih zakonov, da bi s hrvaškimi predpisi natančneje uredili celotno področje.

Pričakuje, da bodo državni sekretarji, ki se pogovarjajo s protestniki, sklenili dogovor o končanju protestov.

Obenem je poudaril, da se lahko vsi tisti, ki menijo, da se z uporabo aplikacije Uber kršijo njihove pravice, pritožijo pristojnim institucijam.

Današnji protest proti Uberju na Hrvaškem ni prvi, bili so že tudi številni fizični in verbalni napadi na Uberjeve voznike.

Hrvaške pristojne inšpekcije te sicer redno kaznujejo zaradi različnih prekrškov, ki izhajajo iz neurejenega statusa na trgu, a ameriško podjetje uspešno širi svoje poslovanje v sosednji državi, posebej ob obali. Za naslednji teden so napovedali začetek delovanja aplikacije za morski prevoz UberBoat, kar bo tudi svetovna premiera njihove nove aplikacije.

Na Hrvaškem naj bi do jeseni pripravili zakonske spremembe z namenom, da bi dodatno liberalizirali trg javnega cestnega prevoza.

Uber ostal brez njegovega ustanovitelja