Po navedbah norveških lastnikov naj bi tesla model S P85D  v resnici ponujal veliko manj od navedenih 515 kilovatov. Foto: Tesla Motors
Po navedbah norveških lastnikov naj bi tesla model S P85D v resnici ponujal veliko manj od navedenih 515 kilovatov. Foto: Tesla Motors

Lastniki modela S P85D so skoraj pred dvema letoma v Oslu vložili tožbo, v kateri so navajali, da elektromotorja takrat najzmogljivejše različice modela S (zdaj je to P100D) namesto obljubljenih 515 kilovatov (700 KM) skupaj razvijeta le 349 kilovatov (475 KM).

Podjetje Tesla Motors je te navedbe vselej zavračalo in trdilo, da se navedeni podatki ne nanašajo na moč avtomobila, temveč zgolj na moč elektromotorjev. Kljub temu so se v podjetju zaradi pritiskov odločili za poravnavo s svojimi strankami.

Norveški poslovni dnevnik Dagens Naeringsliv je o tem poročal, da je kalifornijski proizvajalec privolil v plačilo 65.000 norveških kron, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša okoli 7.240 evrov. S tem bodo lastniki dobili približno polovico vsote, ki so jo zahtevali s tožbo.

V zameno za umik tožbe naj bi omenjeno odškodnino sprejela večina od 132 strank. Porabili pa jo bodo lahko za nadgradnjo načina Ludicrous in za nakup druge opreme.

Zaradi velikih subvencij Norveška ostaja eden izmed večjih trgov za električna vozila.