Hiperšportniku EP9 bo sledil športni terenec, ki se bo postavil ob bok tesli modela X. Foto: NextEV
Hiperšportniku EP9 bo sledil športni terenec, ki se bo postavil ob bok tesli modela X. Foto: NextEV

Soustanovitelj podjetja NextEV, Jack Čeng je na predstavitvi njihovega prvega cestnega avtomobila nio EP9 izjavil, da je kot prvi tuji trg za lansiranje svojega električnega športnega terenca izbral Združene države Amerike. Kitajsko podjetje, ki je pridobilo znanje in izkušnje na področju električnih avtomobilov na dirkah prvenstva formula E, bo proizvajalo in tržilo cestne avtomobile pod znamko NIO.

Njihov prvi model je hiperšportnik EP9, ki razvije okroglih tisoč kilovatov (1.360 KM), doseže končno hitrost 313 kilometrov na uro in z enim polnjenjem prevozi do 427 kilometrov. S pospeškom od 0 do 200 kilometrov na uro v 7,1 sekunde je, tako Next EV, tudi najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Cenejši od tesle
Športni terenec kitajskega proizvajalca bo opremljen z baterijo z zmogljivostjo 70 kilovatnih ur, kar mu bo zagotavljalo do 531 kilometrov dosega po razmeroma radodarnem evropskem meritvenem ciklu. Po Čengovih besedah naj bi bile zmogljivosti avtomobila enake ali celo boljše kot pri tesli modela X, pri čemer bo le-ta cenejši. Dodaj je še, da bo na ravni Audija in BMW-ja, vendar s ceno na ravni Toyote.

V Združenih državah Amerike bo prodaja stekla konec leta 2018 ali v začetku leta 2019. Točnega prihoda na evropski trg niso navedli, povedali so le, da bo sledil lansiranju v Ameriki.

Podjetje NextEV je ustanovil internetni mogotec William Li, pot do uspeha znamke NIO pa vidi tudi z zagotavljanjem odlične podpore strankam, česar Tesli na Kitajskem ni uspelo narediti. Na predstavitvi v Londonu je novinarjem povedal, da ima Teslin avtomobil, a da so za montažo hišne polnilne postaje potrebovali tri mesece.

Športni terenec bo nastajal na Kitajskem v sodelovanju s tamkajšnjim avtomobilskim proizvajalcem JAC Motors.