Tovarna podjetja Toyota Motor Corp's v mestu Toyota na Japonskem. Foto: Reuters
Tovarna podjetja Toyota Motor Corp's v mestu Toyota na Japonskem. Foto: Reuters

Napaka podjetju preprečuje naročanje sestavnih delov za vozila, poroča Reuters. Podobno težavo so imeli že lani, ko so morali za en dan ustaviti obratovanje.

Toyota je morala ustaviti vseh 14 domačih tovarn, ki so tretjina Toyotine svetovne proizvodnje. Ni še jasno, kako dolgo bo ustavitev trajala in kolikšne bodo izgube.

Med januarjem in junijem se je domača proizvodnja povečala za tretjino. To je prvo povečanje domače proizvodnje po dveh letih, pred tem so imeli številne težave zaradi pomanjkanja polprevodnikov.

Podjetje velja za pionirja pravočasnega upravljanja zalog v avtomobilski industriji, kar znižuje stroške, vendar lahko že manjše motnje v dobavni verigi ogrozijo proizvodnjo.

Vzrok napake v Toyotinem proizvodnem sistemu še ni znan. Tiskovni predstavnik je sporočil, da najverjetneje "ni posledica kibernetskega napada". Podjetje je bilo zadnje dni v pripravljenosti na tovrstne dogodke, saj so številna podjetja in vladni uradi poročali o nadlegovanju s telefonskimi klici.

Japonska vlada je sporočila, da so klici prihajali iz Kitajske, povezani pa naj bi bili z japonskim izpustom radioaktivne vode iz porušene jedrske elektrarne Fukušima v Tihi ocean, čemur so v Pekingu nasprotovali.