Volkswagen je predstavil novo podjetje Moia na dogodku v Londonu, ki se ga je udeležil tudi prvi mož skupine Matthias Mueller. Foto: Volkswagen
Volkswagen je predstavil novo podjetje Moia na dogodku v Londonu, ki se ga je udeležil tudi prvi mož skupine Matthias Mueller. Foto: Volkswagen

Novo podjetje, ki je že trinajsto pod okriljem skupine Volkswagen, predstavlja del strategije uvajanja električnih vozil in novih storitev kot odgovor na posledice škandala z dizelskimi motorji.

Podjetje je sklenilo strateško partnerstvo z obstoječim ponudnikom prevozov na zahtevo Gett in bo ponujalo svoje storitve prek obstoječe aplikacije za najemanje prevozov Gett. Direktor, Ole Harms, je povedal, da želi Moia ponuditi novo obliko prevozov in s tem izboljšati prometne razmere v mestih. Njihovi prevozi se bodo uvrstili med avtobuse s stalnim voznim redom in prevoze, ki jih ponujajo Uber in druga podobna podjetja. Mogoče jih bo naročati prek aplikacije na pametnih telefonih, cene pa naj bi bile primerljive s cenami vožnje z avtobusi.

Elektrika in avtonomna vožnja
Sprva bodo prevoze izvajali z obstoječimi vozili Volkswagnove skupine, kot je kombi volkswagen transporter, pozneje pa jih bodo nadomestila nova električna vozila z od šest do osem sedežev, ki bodo najverjetneje zasnovana na koncernski platformi za električna vozila MEB. Vozilo razvija Volkswagnov oddelek za gospodarska vozila, koncept pa bo nared že prihodnje leto. Vozilo, ki ga bodo razvili, bo sposobno tudi avtonomne vožnje. Harms načrtuje, da bodo leta 2019 v floti preizkušali prototipe, leta 2021 pa bodo flote avtonomnih vozil že delovale v nekaj mestih po svetu.

Sedež novega podjetja Moia je v Berlinu. Trenutno imajo 50 zaposlenih, do konca prihodnjega leta pa jih bo že 200. Njihovi glavni trgi bodo Evropa, Združene države Amerike in Kitajska, pri čemer Harms v obdobju od dveh do štirih let pričakuje okoli dve milijardi prihodkov.