VW je crafterja predstavil leta 2006, proizvaja pa ga Daimler. Novo generacijo crafterja bodo proizvajali sami, v novi tovarni na Poljskem. Prodaja v Evropi se začne to jesen. Foto: Volkswagen
VW je crafterja predstavil leta 2006, proizvaja pa ga Daimler. Novo generacijo crafterja bodo proizvajali sami, v novi tovarni na Poljskem. Prodaja v Evropi se začne to jesen. Foto: Volkswagen

Pri podjetju Volkswagen so predstavili prve podatke in prve uradne skice nove generacije crafterja, ki bo uradno predstavljen letos jeseni na salonu komercialnih vozil v Hannovru.
Crafter je največji Volkswagnov kombi iz programa dostavnih vozil. Oblikovno se navezuje na manjši in bolj uveljavljen model transporter. Podobnosti med crafterjem in transporterjem so velike. Oba imata veliko zračno režo hladilnika na maski motorja, ki povezuje velika žarometa. Crafter ima tri letvice, transporter pa le dve. Zgornji rob žarometov ustvarja linijo, ki poteka vzdolž bokov. Čeprav gre za veliko vozilo, so pri VW dejali, da je količnik zračnega upora zgolj 0,33, kar je najbolje v razredu. Notranjost je za zdaj še skrivnost, a pri Volkswagnu pravijo, da imajo lahko kupci velika pričakovanja.

Inženirji so obiskali lastnike crafterjev
Albert-Johann Kirzinger, vodja oblikovanja pri podjetju Volkswagen Gospodarska vozila, je dejal, da je novi model osredotočen tako na funkcionalnost kot tudi obliko: "Tudi pri gospodarskih vozilih je dizajn pomemben za različne skupine kupcev. Vozilo je primerno tudi za komercialne namene." Kirzinger je še poudaril, da so pri snovanju nove generacije modela tesno sodelovali z uporabniki aktualnega modela, s katerimi so inženirji skupaj hodili po vsakdanjih opravilih in upoštevali njihove nasvete pri razvoju.
Pri Volkswagnu bodo preostale informacije sporočili pozneje, tudi o motorni paleti. Za pogon aktualnega modela so zadolženi dvolitrski štirivaljni dizelski motorji z močjo 79 kilovatov, 99 kilovatov in 118 kilovatov.