Raziskava ponuja popoln vpogled v spolno življenje sodobnega Američana. Foto:
Raziskava ponuja popoln vpogled v spolno življenje sodobnega Američana. Foto:
Kondon, varna spolnost, seks
Raba kondomov je največja med najstniki. Foto: Thinkstock
Tudi tisti nad 60 let so še precej dejavni.
Fetišev in spolnih igračk raziskava ni zajela - rezultati bi bili verjetno še bolj šokantni. Foto: BoBo
Velik delež vprašanih je že izkusilo odnos z osebo istega spola.

Študija je dolga 130 strani ter polna statistik in jezika, ki bi se lahko zdel vzburljiv le najbolj obsesivnim raziskovalcem.
A najobsežnejša nacionalna raziskava spolnega življenja Američanov po tisti tabu podirajoči Alfreda Kinseyja v 40. in 50. letih postreže z nekaj precej intrigantnimi izsledki, piše Guardian.
In če se to dogaja v ZDA, se najverjetneje dogaja tudi za našimi spalničnimi vrati.
Ne zgolj misijonar
Torej, kar h konkretnim ugotovitvam. Bolj kot kadar koli prej nam je všeč malce tega in malce onega. To ne pomeni, da se predajamo vsem seksualnim kombinacijam in položajem vsakič, ko spolno občujemo. A videti je, da postajamo vse bolj avanturistični. Petim osnovnim dejanjem, ki jih navaja študija (penisno-vaginalni spolni odnos, samozadovoljevanje, vzajemno zadovoljevanje, oralni seks in analni seks), se je več kot 6 odstotkov moških v starosti med 25 in 29 let vdajalo prav vsem naštetim zadnjič, ko so spali z nekom.
16 odstotkov žensk, starih med 18 in 24 let, in 8 odstotkov žensk, starih med 50 in 59 let, pa je uporabilo štiri naštete tehnike zadnjič, ko so seksale.

In medtem ko je vaginalni odnos še vedno najpogostejša oblika spolnega obnašanja med odraslimi moškimi in ženskami, jih več kot kadar koli prej poroča o izkušnjah "spolnih dogodkov", kot raziskovalci romantično označujejo dejanja, pri katerih dejansko ni pravega spolnega akta. Če poenostavimo, tisto, kar je nekoč štelo za predigro, vse bolj postaja glavno dejanje.
Oralni seks postaja banalen
Pred pol stoletja je pisatelj Somerset Maugham izjavil, da "ni skorajda nikogar, katerega spolno življenje, če bi ga predvajali v živo, ne bi sveta osupnil in zgrozil". Morda je imel prav. Študija ne analizira, zakaj se naše spolno življenje razvija tako, kot se, a raziskava vseeno pokoplje vse naše predstave in stereotipe o zavrtih Anglosasih, ki naj bi bili v postelji manj domiselni kot, denimo, Italijani ali Francozi. Misijonarski položaj sicer ni izumrl, a prav gotovo ni več začetek in konec tistega, kar pojmujemo kot seks.
Oralni seks je na primer postal nekaj popolnoma banalnega. 88 odstotkov moških, starih med 30 in 39 let (in 20 odstotkov 16- in 17-letnikov), je izvajalo oralni seks na ženski, večina v zadnjem letu. 12 odstotkov 14- in 15-letnic, 23 odstotkov 16- in 17-letnic ter 60 odstotkov žensk v starosti med 18 in 49 let pa je oralno zadovoljilo svojega partnerja.

Univerzalno je tudi samozadovoljevanje, ki je celo najpogostejši spolni akt moških v starostni skupini 14-24 let in tistih več kot 50 let. Več kot polovica žensk, starih med 18 in 49 let, se je samozadovoljevalo v zadnjih 90 dneh.
Uradno niso istospolno usmerjeni, pa vseeno ...
V porastu (ali pa vsaj ni več tak tabu) je tudi seks z istim spolom. Čeprav se le 7 odstotkov vprašanih identificira kot istospolno usmerjenih, pa jih je precej več že izkusilo seks s pripadnikom istega spola. Kar 50 odstotkov moških v starosti med 50 in 59 let je priznalo, da so prejeli oralne usluge drugega moškega, 15 odstotkov žensk v svojih 30. letih pa je že oralno zadovoljilo drugo žensko.
Presenetljivo se je povečal tudi delež analnega seksa - v zadnjih 20 letih se je podvojil!Skoraj polovica žensk med 25 in 29 letom je imelo analni seks vsaj enkrat v življenju.
A čeprav Američani "počnejo" več stvari, o tem še vedno neradi govorijo. Po besedah strokovnjakov ameriška družba namreč na seks še vedno gleda primarno v negativnih okvirih. In to zato, ker imajo Američani omejen pogled in razumevanje na spolnost in ker se o njej ne pogovarjajo.
Ženske domiselnejše
Ena izmed posledic tega bolj razširjenega pojmovanja seksa je, da so posteljne dejavnosti postale zabavnejše za ženske. Moški bodo hitreje in verjetneje doživeli orgazem, a pri ženskah bo za to večja verjetnost, če njihov partner uporabi več kot le eno od petih osnovnih tehnik. In skoraj 90 odstotkov žensk poroča, da so doživele orgazem, če je njihov partner uporabil vseh pet tehnik.
Kar je bolj skrb vzbujajoče, je, da je veliko žensk (skoraj tretjina) izkusila neke vrste genitalno bolečino pri svojem zadnjem spolnem srečanju (pri moških je ta delež le 5 odstotkov).
In ameriški najstniki? Kljub vsem strahovom, da sodobna tehnologija (seksi SMS-i in Facebook) spodbuja povečano spolno aktivnost najmlajših, jih večina seksa le - s sabo. Le 10 odstotkov dečkov v starosti 14-16 let je spolno dejavnih, samozadovoljuje pa se 62 odstotkov moških in 40 odstotkov žensk.
Seks v zlatih letih
Raba kondomov je največja v starostni skupini 14-17, kjer je 80 odstotkov dečkov dejalo, da ga je uporabilo pri zadnjem odnosu (pri dekletih je ta delež 69 odstotkov). Če gledamo celotno študijo, je le 25 odstotkov moških dejalo, da je uporabilo kondom.
Ugotovitve so razveseljujoče tudi za tiste, starejše od 60: tako moški kot ženske v tej skupini so še naprej aktivni in inventivni. V zadnjem letu dni je oralni seks od partnerja prejelo 38 odstotkov moških in 25 odstotkov žensk. Po 70. letu še vedno redno spolno občuje 19 odstotkov moških in 8 odstotkov žensk.