Tako moški kot ženske varajo - vendar so vzroki za skoke čez plot različni. Foto: Thinkstock
Tako moški kot ženske varajo - vendar so vzroki za skoke čez plot različni. Foto: Thinkstock

Pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa, še kako drži, pravijo znanstveniki. Ti so ugotovili, da sicer varajo tako moški kot ženske, vendar je veliko več možnosti, da moški vara, če je v času svojega odraščanja dobil tak "zgled" pri očetu - če je torej tudi on skakal čez plot.

Ekipa čeških raziskovalcev s Karlove univerze v Pragi, ki jo je vodil Jan Havliček, je k sodelovanju povabila 86 parov, ki so nato ločeno odgovarjali na vprašanja glede svoje zveze, odnosa do spolnosti, varanja in družinske preteklosti.

Moški varajo zaradi seksa samega, ženske pa ...
Raziskava je sicer poleg omenjenega pokazala še nekatere druge zanimive ugotovitve - ne glede na to, ali je moški v zvezi zadovoljen ali ne, obstaja možnost, da bo zašel na kriva pota. Moški namreč ne varajo iz kakšnega globljega razloga, ampak predvsem iz želje po spolnosti (z drugimi ženskami, seveda). Pri ženskah je razlog za varanje drugačen - po večini skačejo čez plot zato, ker so z obstoječim razmerjem nezadovoljne ali ker (podzavestno) iščejo novega partnerja.

Oče je dečkov zgled
Havliček je pojasnil, da fantje med odraščanjem skrbno opazujejo svojo okolico - in če dobijo občutek, da je varanje normalno, ker ga pač "izvaja" njihov oče, bodo tudi sami temu bolj naklonjeni. Martie Hasleton, psihologinja s kalifornijske univerze v Los Angelesu, je ob tem pojasnila, da na deklice očitno nezvestoba staršev ne vpliva v taki meri, kot to velja za dečke.

Razloge za nezvestobo so strokovnjaki iskali tudi v zunanjem videzu - če je lepšega videza oče, obstaja precejšnja možnost, da bo lep tudi sin. In privlačni moški imajo več priložnosti za varanje kot tisti, ki na prvi pogled ne pritegnejo toliko pozornosti.