Na odrih New Orleansa je bilo po mnogih letih spet vse v znamenju vroče burleske. Foto: EPA
Na odrih New Orleansa je bilo po mnogih letih spet vse v znamenju vroče burleske. Foto: EPA

Burleska je sicer humorna gledališka predstava z elementi parodije in groteske, v ZDA pa so jo v 20. stoletju združili s kabaretom, kjer je v središču prav striptiz. Francoska četrt in Burbon Street v New Orleansu sta v 40., 50. in 60. letih prejšnjega stoletja tovrstnim predstavam tako dajala streho nad glavo, zdaj pa se je v prestolnico ameriške zvezne države Louisiana burleska spet vrnila.

Septembrski dnevi so bili tako tam znova v znamenju samostoječih hlačnih nogavic, korzetov, okrasnega perja in drugih nakičenih dodatkov, saj so pripravili že drugi festival, posvečen burleski.

Obiskovalci so uživali v predstavah nastopajočih dam, obiskovalke pa so se poleg tega udeleževale še tečajev, na katerih so jih spretne starejše dame učile umetnosti čutnega gibanja in zapeljevanja. Okronali so tudi kraljico burleske - ta naziv mediji sicer največkrat uporabljajo za slavno striptizeto Dito von Teese - to je postala Coco Lectric, naslov prve spremljevalke so namenili Loli Van Ella, naslov druge pa Renei Le Roux.