Prava velikost kondoma je pomembna. Foto: EPA
Prava velikost kondoma je pomembna. Foto: EPA

Kitajske kondome Phoenurse je želelo naročiti južnoafriško podjetje Siqamba Medical, ki je v ta namen sklenilo pogodbo z ministrstvom za finance, so poročali tamkajšnji mediji. A z odločitvijo južnoafriškega ministrstva za finance za sodelovanje s Siqamba Medicalom se ni sprijaznilo konkurenčno podjetje Sekujalo Investments Corporation. To se je namreč tudi prijavilo na razpis ministrstva za finance, vendar ni bilo izbrano.

Vodstvo podjetja Sekunjalo Investments Corporation se je zato odločilo, da bo pravico poiskalo na sodišču, kjer je dokazovalo, da so kondomi Sekunjalo kar za 20 odstotkov večji od kitajskih. Poleg tega sporni kitajski kondomi Phoenurse naj ne bi bili narejeni iz primernih materialov niti jih ni potrdila Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi česar je sodišče razsodilo, da mora južnoafriško ministrstvo za finance pogodbo s Siqamba Medicalom razdreti, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Vprašanje izbire ustreznih kondomov je za vlado Južnoafriške republike še kako pomembno, saj predstavlja visoka raven okuženosti z virusom HIV med prebivalstvom resno težavo. S HIV-om je namreč okuženih 5,38 milijona od 50 milijonov Južnoafričanov.