Potencialni donator, 52-letni Stan Underwood,  je lastniku Sigurduru Hjartarsonu poslal tudi plastični model svojega penisa skupaj z natančnim opisom uda. Foto: Uradna spletna stran muzeja
Potencialni donator, 52-letni Stan Underwood, je lastniku Sigurduru Hjartarsonu poslal tudi plastični model svojega penisa skupaj z natančnim opisom uda. Foto: Uradna spletna stran muzeja

Skrbnik muzeja Sigurdur Hjartarson je svojo falično zbirko začel ustvarjati že leta 1974 in v vseh teh letih mu je uspelo zbrati kar 272 primerkov 92 različnih živalskih vrst. Obiskovalci lahko tako občudujejo ogromnega velikana različnih vrst kitov in njihove sperme ter tudi penise tjulnjev, mrožev in delfinov. Zastopane so tudi kopenske živali, od jelenov in hišnih miši do hrčkov in ovnov - mogoče je videti penise vseh velikosti, vsi so skrbno ohranjeni v formalinu.

Človeškega primerka pa mu nikakor ni uspelo najti, čeprav je Hjartarson že pred tremi leti pozval vse predstavnike moškega spola, naj se vendar opogumijo in po smrti darujejo svoj ponos muzeju. Oglasili so se štirje korenjaki: Islandec, Nemec, Britanec in 52-letni Američan, ki je lastniku Sigurduru Hjartarsonu poslal tudi plastični model svojega penisa skupaj z natančnim opisom uda. A najbolj resni kandidat za darovanje uda je bil ostareli Islandec Pall Arason, ki je bil v mladosti velik ženskar in je bil tako ponosen na svoje bogastvo med nogami, da je menil, da si zasluži tudi posthumno slavo. Vendar pa si je nato premislil, saj je ugotovil, da se je njegov penis zaradi starosti krepko skrčil, zato je dvomil, da bi bil primeren razstavni predmet.

Penis in moda bodo na ogled od 20. maja
Na začetku letošnjega leta pa je 95-letni Arason umrl, njegova zadnja volja pa je nazadnje le bila, da bi po smrti svoj penis vseeno prepustil svojemu dobremu prijatelju Hjartarsonu in njegovemu muzeju. Operacijo so izvedli posthumno, penis ter tudi moda so skrbno shranili v formalinu in obiskovalci bodo lahko tako v novi sezoni odprtja muzeja (od 20. maja do 10. septembra) med vsemi razstavljenimi falusi končno lahko občudovali tudi človeškega.