Kondomi naj bodo naši zvesti spremljevalci v vročih poletnih dneh in nočeh. Foto:
Kondomi naj bodo naši zvesti spremljevalci v vročih poletnih dneh in nočeh. Foto:

Naj gre le za nedolžno spogledovanje, nekajdnevno pustolovščino ali pa za dolgotrajnejšo zvezo, pomembno je, da smo dobro poučeni o spolnih boleznih in da se primerno zaščitimo.

Najvarnejša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je vzdržnost, in sicer tako vaginalnih kot analnih in oralnih spolnih odnosov. Ker pa vemo, da za večino ta možnost ne pride v poštev, naj bodo obvezna oprema na počitnicah kondomi.

Ne zanašajte se samo na moške
Časi, ko so za zaščito skrbeli le fantje, so že zdavnaj mimo. Torej, dekleta, poleg sončne kreme, kopalk in večernih oblekic ne pozabite v potovalko dati tudi zavojčka kondomov. To seveda velja predvsem za tiste, ki se na morje odpravijo na lov za zagorelimi lepotci. Opozoriti velja, da tudi kondomi niso 100-odstotno varni. Pametno je, da svojega partnerja dobro poznamo in da zmanjšamo število spolnih partnerjev.

Najpogostejše spolne bolezni so sifilis, čankar, gonoreja, genitalni herpes, klamidijsko vnetje, genitalne bradavice, trihomoniaza, kandidiaza, sramne uši, hepatitis B in kuga 20. stoletja – aids.

A. M.