Računalnik in mobilni telefon - poslovni orodji
Računalnik in mobilni telefon - poslovni orodji "sodobnih" prostitutk. Foto: EPA

Tako je pokazala raziskava na ugledni ameriški univerzi Columbia, ki jo je izvedel profesor sociologije Sudhir Venkatesh, objavili pa so jo v reviji Wired. Preučil je 290 žensk, ki so se z najstarejšo obrtjo na Manhattnu ukvarjale najmanj leto dni, in ugotovil, da kar 80 odstotkov prostitutk zdaj za razširjanje svojega posla uporablja Facebook. Napovedal je, da bo do konca leta postal najpomembnejše "polje za rekrutiranje strank" in tako prehitel t. i. escort agencije.

Pojasnil je, da Facebook prevzema vlogo zvodnikov, saj dekleta z njegovo pomočjo iščejo zainteresirane kandidate za druženje v dvoje, hkrati pa je poskrbel tudi za njihovo večjo varnost. Strank jim tako zdaj ni treba več iskati na nevarnih ulicah, dekleta pa lahko s pomočjo Facebooka tudi preverijo, s kakšnim človekom se bodo pravzaprav dobila.

Venkatesh je ugotovil, da je Facebook poskrbel za porast števila prostitutk iz višjih družbenih slojev, ki ne delujejo na ulicah, ampak si dodaten vir zaslužka s pomočjo spleta občasno priskrbijo kar iz domačega naslanjača.