Slovenski par Tatsiana Lahvinovich in Zoran Plohl sta osvojila zlato v kategoriji latinskoameriških plesov in gledalce v razprodani Rdeči dvorani Velenja dvignila na noge. Foto: Festival Velenje
Slovenski par Tatsiana Lahvinovich in Zoran Plohl sta osvojila zlato v kategoriji latinskoameriških plesov in gledalce v razprodani Rdeči dvorani Velenja dvignila na noge. Foto: Festival Velenje
Zmagovalca v standardnih plesih
V disciplini standardni plesi sta slavila Joanne Clifton in Paolo Bosco iz Italije. Foto: Festival Velenje

Slovenija je prvič gostila uradni plesni prvenstvi za profesionalce, in sicer evropsko prvenstvo 2012 v standardnih plesih in evropsko prvenstvo 2012 v latinskoameriških plesih.

Že v popoldanskih urah, ko so potekala predtekmovanja, je bilo vzdušje v Rdeči dvorani Velenje z množično podporo obiskovalcev odlično. Slovenija je imela po dva tekmovalna para v vsaki disciplini in glede na že dosežene rezultate smo lahko pričakovali dobre uvrstitve. V kategoriji latinskoameriški plesi se je v finale prebil en slovenski par, ki je v finalu osvojil zlato kolajno. Tatsiana Lahvinovich in Zoran Plohl sta Slovenijo popeljala na najvišjo stopničko, Viktoria in Sergey Tatarenko iz Nemčije sta osvojila srebro, tretje mesto pa sta osvojila Kristina Cvetkova in Mihail Solovjev iz Ruske federacije.

V kategoriji standardni plesi se je slovenski par Tjaša Vulič in Lucca Bussoletti uvrstil v finale in zasedel peto mesto. Na stopničkah so slavili Joanne Clifton in Paolo Bosco iz Italije, ki sta zasluženo osvojila zlato, srebrno medaljo sta v Rusko federacijo odnesla Anastasia Tarlikova in Federico Di Toro, bron pa je odšel v Litvo z Lino Chatkeviciute in Donatisom Vezelisom. Večerna prireditev je navdušila tako nastopajoče kot gledalce, saj je odlično tekmovalno vzdušje popestril tudi zanimiv spremljevalni program.

Izvedbo prvenstev je Profesionalna divizija Svetovne plesne zveze WDSF zaupala Plesni zvezi Slovenije, ki ji že nekaj let predseduje Drago Šulek. Projekt Evropa pleše 2012 poteka v koprodukciji Mestne občine Velenje in Javnega zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, je povedala: ''Z veseljem smo sprejeli ponudbo, da v mestu oživimo nekoč uveljavljeno blagovno znamko Evropa pleše, ki je že pred desetletji postavila Velenje na evropski plesni zemljevid. Zahvala za to, da nam je svetovna plesna zveza zaupala izvedbo kar dveh evropskih plesnih prvenstev hkrati, gre gospe Vereni Šulek in gospodu Dragu Šuleku, ki sta gonilna sila tega projekta.''

Spodbuda za turizem
Velenje je bilo tako med koncem tedna res prava prestolnica evropskega mesta, to se je poznalo tudi v turističnem pomenu, saj so tako plesalci kot spremljevalci zasedli vse nočitvene zmogljivosti v Šaleški dolini.

Duška Lah, fotografije Festivala Velenje