Adele z naročjem nagrad grammy leta 2012. Foto: EPA
Adele z naročjem nagrad grammy leta 2012. Foto: EPA

Na Otoku so v prvem tednu po izidu albuma 19. novembra prodali 261,000 izvodov, s čimer je pevka prehitela tudi Abbo. Njihov album se je ob vrnitvi skupine na glasbeno sceno v prvem tednu prodal v dobrih 204.000 izvodih.

Album 30 predstavlja dve tretjini vseh fizičnih prodaj glasbe v Združenem kraljestvu. Hkrati je postal najbolj predvajan album na pretočnih platformah. Uporabniki so si celoten album v enem tednu digitalno zavrteli 55,7 milijonkrat.

Gre za tudi najhitreje prodajani britanski album po letu 2017, ko se je še bolje prodajal album Divide Eda Sheerana.

Adelin singel z novega albuma, Easy on Me, je na britanskih lestvicah medtem že šest tednov na prvem mestu.

Manj prodaj od predhodnika zaradi pretočnih platform?

Kljub navideznemu uspehu pa se album 30 prodaja veliko slabše od predhodnika 25, ki ga je Adele izdala leta 2015 in je v prvem tednu doživel kar 800.000 prodaj.

Razliko v prodaji med Adelinim tretjim in četrtim albumom je mogoče delno pojasniti z ogromnim porastom v priljubljenosti in dostopnosti pretočnih platform v zadnjih šestih letih, poroča BBC. Poleg tega albuma 25 prvih šest mesecev po izidu sploh ni bilo mogoče kupiti na pretočnih platformah.

Adele je postala tudi prva ženska izvajalka v Združenem kraljestvu, ki je dosegla rekordno prodajnost s štirimi albumi. Vsi štirje Adelini studijski albumi, tudi 19 iz leta 2008 in 21 iz leta 2011, so dosegli prvo mesto po prodajnosti v posameznih obdobjih, poroča BBC.

Uspeh tudi v ZDA

V ZDA so medtem album v prvem tednu prodali že v več kot 660.000 izvodih, vendar tam seštevajo tudi prodaje posameznih skladb prek pretočnih zvočnih in videoplatform.

Adele je v intervjujih večkrat poudarila, da je skušala z albumom 30 svojemu devetletnemu sinu Angelu pojasniti ločitev od dolgoletnega partnerja Simona Kopeckega.