An Soklič v pogovoru pred odhodom v Rotterdam. Foto: RTV Slovenija
An Soklič v pogovoru pred odhodom v Rotterdam. Foto: RTV Slovenija

Po prvomajskih praznikih se bo slovenska evrovizijska predstavnica Ana Soklič z ekipo, v kateri bo spremljevalna pevka Karin Zemljič, odpravila v Rotterdam, kjer je že postavljen evrovizijski oder. Ker lani tekmovanja ni bilo, so številne države, med njimi tudi Slovenija, sklenile, da maja 2021 na Nizozemsko pošljejo isto predstavnico oz. predstavnika, ki bi jih moral zastopati v pandemičnem letu.

"Moram poudariti, da sem izjemno vesel, da tekmovanje v Rotterdamu bo. Lani je namreč dogodek zaradi epidemije odpadel," je ob tem dejal novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in spomnil, da gre za največji glasbeni dogodek v Evropi, ki ga spremlja na milijone gledalcev in poslušalcev. "Prisotnost RTV Slovenija je ključnega pomena, saj s tem javni medij omogoča predstavitev slovenskih glasbenih presežkov tudi zunaj naših meja."

Poudaril je še, da verjame, da bo evrovizijska delegacija na čelu z Ano Soklič in skladbo Amen Slovenijo uspešno zastopala.

Pri celotni stvari si najbolj želim, da bom, ko bom pogledala svoj nastop, lahko rekla, da sem to dobro oddelala.

Ana Soklič o željah za svoj evrovizijski nastop

Skrb, s kakšno skladbo bo šla v Rotterdam, jo je "preganjala" celotno poletje

Ana Soklič je sicer pred odhodom v Rotterdam dejala, da je za njo "kar noro leto", v katerem se je "zgodilo veliko lepih, pa tudi manj lepih stvari". Čez poletje, je razkrila, se je največ – "če ne zavestno, pa podzavestno" – ukvarjala z vprašanjem, s kakšno skladbo se bo letos predstavila na Nizozemskem. "Ta skrb je ostajala v meni skozi celotno leto. Da ta energija zasije tako, kot je zasijala lani," je priznala.

Srečanje z Ano Soklič pred odhodom na Pesem Evrovizije

Kot omenjeno, bo Ana z ekipo v Rotterdam odpotovala na začetku maja. Nastopila bo v prvem polfinalnem večeru, 18. maja, in to že kot druga, pri čemer pa upa, da bo svoj nastop lahko ponovila še enkrat, 22. maja v finalu: "Kot si želim tega odra, me ga je obenem tudi strah. Eno gre z drugim. Ampak se mi zdi, da so takšne najboljše stvari v življenju, kjer je strah in vznemirjenje."

Sorodna novica Ana Soklič bo v Rotterdamu pela Amen! "Navdih je življenje samo."

Zvezdniška zasedba

Poročali smo že, da je pri nastajanju skladbe Amen sodelovalo več znanih glasbenikov. "Nisem si predstavljala, da bo to mogoče izpeljati v takšni zasedbi. Ampak s skupnimi močni smo prišli tudi do te točke, da lahko s ponosom rečem, da imam za sabo takšno ekipo, da je lahko skladba res zasijala v polnosti. Tony Maserati, eden najboljših producentov, s toliko nagradami grammy, Dorian Holley in celotna ekipa gospelovskega zbora, samo besedilo si deliva s Charliejem Masonom, kar mi je tudi v izjemno čast. Tako da ... na neki način se mi je želja uresničila."

"Glasbeno si želim pustiti neki pečat v svetu," je o skladbi Amen še dejala Ana Soklič in dodala, da si želi vedno stremeti k dobremu, obenem pa nikoli izgubiti upanja, "ker se je dobro že zgodilo". Glasbenica je ob tem priznala, da se ji je v zadnjem letu "nagrmadilo" veliko "emocionalne energije", zato tudi na sami Evroviziji pričakuje kar nekaj stresa in upa predvsem, da ostane zdrava.

Te dni sicer potekajo še zadnje vaje, še zadnje priprave pred odhodom, a Ana pravi, da je "v dobrih rokah" režiserke Tine Novak, zato si glede tega ne dela skrbi.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V končni različici tudi gospelovski dodatek

Sama skladba, ki so jo po predstavitvi na Emi poslali na EBU, je sicer malo spremenjena, je razkrila. "V skladbi je dodan delček, košček tega gospelovskega dela, ki je bil na posnetku zgolj neki dodatek, pa smo se potem skupaj odločili, da ga umestimo tudi v samo skladbo, v sam performans, ki bo predstavljen tudi v Rotterdamu," je povedala.

Skladba Amen je na voljo za nakup na zkp.rtvslo.si.

Na evrovizijskem odru bo ob Ani sicer stala še vokalistka Karin Zemljič, za katero bo to četrti evrovizijski nastop (v preteklih letih je na Evroviziji že nastopila z Maraayo, ManuEllo in Leo Sirk). "Absolutno sem presrečna, da me spremlja tudi Karin, ker jo izjemno cenim kot vokalistko, in da se bom lahko, po vsem tem stresu, naslonila tudi na žensko ramo," je v smehu dejala Ana Soklič.

Sorodna novica Ana Soklič z zborom Perpetuum Jazzile posnela videospot za Amen

"Prireditev je na tako visoki ravni, da je izkušnja že samo zaradi tega neverjetna"

Karin Zemljič o svojih preteklih evrovizijskih nastopih pravi, da so bile izkušnje zelo različne in zelo zanimive. "Vsekakor pa je to izkušnja, ki jo privoščim vsakemu pevcu, ki bi rad videl, kaj pomeni peti na res dobro opremo, z res dobrim zvokom, z res dobrimi ljudmi okoli sebe, s tako profesionalno ekipo, ki je žal pri nas v Sloveniji ne moreš srečati. Prireditev je na tako visoki ravni, da je izkušnja že samo zaradi tega neverjetna," je dejala Karin Zemljič.

Ker se bodo morali člani delegacij letos strogo držati pravil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kar pomeni, da se ne bodo smeli družiti z nikomer zunaj svojega delegacijskega mehurčka, Karin Zemljič to vidi "kot največji minus" tokratne Evrovizije, saj so po njenem mnenju ravno stiki med posameznimi izvajalci, člani delegacij, kramljanje in kratki pogovori pomemben del evrovizijske izkušnje.

Z zborom Perpetuum Jazzile posnela a capella različico pesmi Amen

Ana Soklič je sicer tik pred odhodom z zborom Perpetuum Jazzile posnela a capella različico svoje skladbe in videospot. Premierno so ga predvajali po 17. uri.