Lani je Izrael v Liverpoolu zastopala Noa Kirel. Foto: EPA
Lani je Izrael v Liverpoolu zastopala Noa Kirel. Foto: EPA

V zadnjem času so se pritiski na Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), naj s tekmovanja za Pesem Evrovizije izključi Izrael, nadaljevali – tudi od švedskih, islandskih, norveških in finskih glasbenikov. "Razumemo zaskrbljenost in stališča do trenutnega konflikta na Bližnjem vzhodu. Ne moremo spregledati globokega trpljenja tistih, ki jih je ujela ta strašna vojna. Vseeno pa je Evrovizija nepolitični glasbeni dogodek in tekmovanje med javnimi radiotelevizijami, ki so članice EBU-ja – ne gre za tekmovanje med vladami," je v novi izjavi zapisal generalni direktor Noel Curran, s katero EBU ostaja zvest svojemu stališču iz januarja.

Sorodna novica Organizatorji proti izključitvi Izraela: "Evrovizija je apolitična." A Rusija ne sme nastopiti.

Po njegovih besedah so upravni organi organizacije pregledali seznam udeležencev letošnjega tekmovanja in ugotovili, da je izraelska javna radiotelevizija KAN izpolnila vsa pravila tekmovanja za to leto in lahko – tako kot zadnjih 50 let – sodeluje.

"Zavedamo se številnih glasov, ki pozivajo k izključitvi Izraela z letošnjega tekmovanja na enak način, kot smo leta 2022 po invaziji v Ukrajino izključili rusko televizijsko hišo. A ker smo nepolitična medijska organizacija, primerjave med vojnami in spopadi pa so zapletene in težke, teh ne moremo delati," je nadaljeval in poudaril, da je pred dvema letoma EBU Rusijo izključil, ker so ruske radiotelevizije vztrajno kršile obveznosti članstva in vrednote javnega servisa.

"Odnos med KAN-om in izraelsko vlado je bistveno drugačen od odnosa med ruskimi člani EBU-ja in državo – izraelska vlada je v zadnjih letih grozila z zaprtjem radiotelevizije," je poudaril in dodal, da je EBU usklajen z drugimi mednarodnimi organizacijami, vključno s športnimi sindikati in zvezami, ki so v tem času ohranili "vključujočo držo do izraelskih udeležencev na velikih tekmovanjih".

Izjavo je Curran sklenil z besedami, da so pri EBU-ju "še naprej zavezani zagotavljanju, da Evrovizija ostane nepolitični dogodek, ki z glasbo še naprej združuje občinstvo po vsem svetu".