Med podpisniki pisma je tudi duet First Aid Kit ... Foto: EPA
Med podpisniki pisma je tudi duet First Aid Kit ... Foto: EPA

Časopis Aftonbladet je objavil pismo, v katerem umetniki iz države gostiteljice letošnjega tekmovanja kritizirajo odločitev EBU-ja, da dovoli Izraelu sodelovanje na tekmovanju kljub njegovemu "brutalnemu vojskovanju v Gazi". Letošnje tekmovanje se bo odvilo maja v švedskem mestu Malmö.

Švedski umetniki niso prvi, ki so pozvali k izključitvi Izraela iz tekmovanja. Podoben poziv so pred nedavnim med drugim izrazili na Finskem, kjer je več sto glasbenikov in drugih predstavnikov glasbene industrije pozvalo finsko javno radiotelevizijo Yle, naj s tem pritisne na EBU. Iz več držav prihajajo tudi pozivi k bojkotu Evrovizije, v primeru, da se Izraelu dovoli sodelovanje.

Sorodna novica Organizatorji proti izključitvi Izraela: "Evrovizija je apolitična." A Rusija ne sme nastopiti.

"Gre za dvojna merila"
Pri EBU-ju so pozive zavrnili z argumentom, da gre za glasbeni dogodek, ki ni politične narave. Švedski umetniki so zaradi tega v pismu EBU obtožili dvojnih meril, pri tem pa spomnili, da po napadu Rusije na Ukrajino leta 2022 nobenemu ruskemu glasbeniku niso dovolili sodelovati na tekmovanju. Leto pred tem pa, da so Belorusiji zavrnili udeležbo zaradi kršitev svobode tiska.

K bojkotu pozivajo številni zaradi izraelskih napadov Gaze, v katerem je doslej umrlo več kot 26.000 ljudi, od tega je več kot pol žrtev otrok in žensk. Več kot 65.000 je ranjenih.

Letošnja Evrovizija bo 68. po vrsti. Na Švedskem se bo odvila po tem, ko je lani na tekmovanju v Liverpoolu za to skandinavsko državo s pesmijo Tattoo evropsko občinstvo prepričala pevka Loreen. EBU je na začetku decembra objavila seznam 37 sodelujočih izdajateljev televizijskih programov, med katerimi je tudi televizija KAN iz Izraela.

... in legenda švedske pop scene Robyn. Foto: EPA
... in legenda švedske pop scene Robyn. Foto: EPA

Slovenijo bo letos zastopala pevka Raiven, ki je glede pozivov k bojkotu pred časom dejala, da se bo kot predstavnica Slovenije na Evroviziji osredotočala "na predstavitev naše glasbene umetnosti mednarodnemu občinstvu, osebno pa odločno nasprotuje kakršni koli obliki nasilja".