Måneskin ob prihodu na rimsko letališče. Foto: Reuters
Måneskin ob prihodu na rimsko letališče. Foto: Reuters

Kot so sporočili organizatorji, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), si je Evrovizijo v živo ogledalo kar štiri odstotke več televizijskih gledalcev kot leta 2019. Spomnimo, lani so to glasbeno tekmovanje odpovedali zaradi pandemije covida-19.

Na Islandiji kar 99,9-odstotna gledanost

Letos so poskočile tudi številke gledalcev, starih med 15 in 24 let: v primerjavi z letom 2019 so se zvišale za sedem odstotkov, na 52,8 odstotka. Na Nizozemskem je dogodek gledalo 5,4 milijona gledalcev, kar je 78,5 odstotka vseh nizozemskih televizijskih gledalcev. Z 99,9 odstotka je po številu televizijskih gledalcev, ki so si ogledali Evrovizijo, sicer zmagala Islandija.

Uradni YouTubov kanal Evrovizije pa je med evrovizijskim tednom, ki poleg velikega finala vključuje dva predizbora, imel 50,6 milijona ogledov iz 234 držav, kar je 28 odstotkov več kot leta 2019. Evrovizijo so v živo prek spleta spremljali predvsem mladi, saj je bilo 71 odstotkov spletnih gledalcev starih med 18 in 34 let.

Zmagal je rock

V finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije so slavili italijanski rockerji Måneskin s pesmijo Zitti e Buoni. Njihov nastop in nastope preostalih 25 tekmovalcev si je ogledalo 4,3 milijona Italijanov, kar je bilo najvišje število po letu 2011.

Italija si je zmago priborila z glasovi občinstva in s skupno 524 točkami premagala Švico in Francijo. Nacionalne žirije so največ glasov namenile švicarskemu pevcu Gjon's Tearsu, ki je bil na koncu tretji, francoska pevka Barbara Pravi s pesmijo Voila pa je bila s skupno 499 točkami druga.

Slovenska predstavnica Ana Soklič je z balado Amen obstala v predizboru.

"Navdušeni smo, da je občinstvo v tako velikem številu znova sprejelo Evrovizijo. Ponosni smo, da smo v času, ko je veliko ljudi ločenih, združili milijone ljudi. Velik uspeh skupine Måneskin in številnih drugih kaže, da je vpliv Evrovizije večji kot kadar koli prej," je dejal izvršni producent Evrovizije Martin Osterdahl.